Svet
515 ogledov

Zavrnitev državljanstva ga je "verjetno pahnila v norost"

Napad z nožem v Annecyju
1/4
Profimedia
Motiv za napad za zdaj ostaja še neznan.

Dan po napadu z nožem v mestu Annecy v francoskih Alpah, v katerem sta bila ranjena dva odrasla in štirje otroci, sta dva od otrok še vedno v kritičnem stanju, je sporočila francoska vlada. V napadu je namreč moški na igrišču v parku ob jezeru v mestu Annecy na vzhodu Francije z nožem zabodel dva odrasla in štiri predšolske otroke, stare od 22 do 36 mesecev.

"Po mojih informacijah sta dva otroka še vedno v kritičnem stanju," je v pogovoru za francoske medije dejal tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran. Dodal je, da so oba že operirali, in da je treba storiti vse, da se kaj takšnega ne bi ponovilo.

Annecy bo danes obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v četrtek izrazil zgroženost ob napadu in ga označil za "izraz absolutne strahopetnosti". Najprej se je ustavil v bolnišnici v Grenoblu, kjer oskrbujejo tri od štirih ranjenih otrok, nato pa bo skupaj s soprogo Brigitte obiskal žrtve in njihove družine v Annecyju ter vse tiste, ki so jim nudili pomoč in podporo, so sporočili iz njegovega urada.

Motiv za zdaj še neznan

Motiv za napad za zdaj ostaja neznan, tožilstvo pa je v torek sporočilo, da napadalec ni imel "očitnega terorističnega motiva". Gre sicer za 31-letnega sirskega begunca, ki po navedbah pristojnih organov v času napada ni bil pod vplivom drog ali alkohola.

Francoska premierka Elisabeth Borne je dejala, da ga "ne pozna nobena obveščevalna služba" in da "v preteklosti ni imel psihiatričnih težav". Sirec policiji doslej ni bil znan in po njenih informacijah nima povezav z islamističnimi skupinami. Od jeseni 2022 je v Annecyju živel kot brezdomec.

Napad v Annecyju | Avtor: Profimedia Profimedia
Osumljenec, ki se je pred kratkim ločil od švedske državljanke, je pred tem deset let živel na Švedskem, kjer je aprila dobil status begunca, so za AFP potrdile varnostne službe in njegova nekdanja žena. Za azil je zaprosil tudi v Švici, Italiji in Franciji. Slednja je minulo nedeljo zavrnila njegovo prošnjo, saj je na Švedskem že imel status begunca.

Napadalčeva mati, ki že deset let živi v ZDA, je za AFP povedala, da je trpel za "hudo depresijo". Po njenih besedah ga je nedavna zavrnitev švedskih oblasti, ki mu niso podelile državljanstva, "verjetno pahnila v norost".

Napad je sprožil tudi plaz odzivov v političnem svetu, pri čemer so nekateri skrajno desni politiki izpostavljali izvor in begunski status napadalca, še poroča AFP. V Annecyju so medtem v četrtek zvečer v kotu igrišča v parku, kjer se je zgodil napad, postavili majhen improviziran oltar s svečami in belimi vrtnicami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 16:31 11.junij 2023.

    Treba jih je razumeti...kot je treba razumeti naše voljene predstavnike, da za sanacijo problemov, ki so jih ustvarili sami, ne storijo prav nič. Volili smo jih, torej uživajmo v njih delih !

  • Carbon 12:07 09.junij 2023.

    A niso naši humanitarci pred leti še svinjino iz loncev ven dajali,da ja neb grešili,ko bi parklo od svinjine kdo pojedu😬.V sloveniji bi ze par let bil naš drzavljan,ce bi zaprosu za drzavljanstvo.

  • mph2 11:16 09.junij 2023.

    Enega normalnega ne more prav nič pahnit v takšen gnusen zločin, ni opravičila, nehajte s tem. In rabimo čisto ločene zakone in kazni za pošasti, ker to ni človeško bitje, čeprav lahko na zunaj spominja.