Svet
333 ogledov

Združeni narodi Trumpovo odločitev zavrnili

Melania Trump, Donald Trump
Generalna skupščina ZN je z resolucijo zavrnila Trumpovo odločitev o Jeruzalemu.

Generalna skupščina Združenih narodov je danes na nujnem zasedanju s 128 glasovi za in devetimi proti sprejela resolucijo o Jeruzalemu, 35 držav se je glasovanja vzdržalo. V njej je velika večina držav članic ZN pozvala ZDA k umiku priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub grožnji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA prenehale financirati države, ki bodo podprle resolucijo ZN, so države članice večinsko glasovale za resolucijo o statusu Jeruzalema.

Od 193 članic jo je podprlo kar 128, med njimi skoraj vse članice EU, tudi Slovenija. Med članicami EU so se glasovanja vzdržale Češka, Hrvaška, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

Resolucijo pa je zavrnilo devet držav, med njimi ZDA, Izrael in štiri otoške države. Med vzdržanimi državami so med drugim Avstralija, Kanada, Mehika in Filipini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vprašanje je treba rešiti na pogajanjih

Resolucija sicer ni pravno zavezujoča in ima predvsem simbolni učinek. V njej obžalujejo nedavno odločitev glede statusa Jeruzalema, ne da bi navedli ZDA in sporno Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela. Vsebina resolucije med drugim ponovno utrjuje prepričanje, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci ter da kakršnakoli odločitev zunaj tega okvira nima pravnega učinka in da jo je treba preklicati.

Nujno zasedanje so na zahtevo Turčije in Jemna sklicali, potem ko so ZDA v ponedeljek z vetom preprečile sprejem resolucije v Varnostnem svetu ZN, ki zavrača omenjeno odločitev Trumpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 1a2b3c 08:20 23.december 2017.

    trump je samo ikona za ljudi.. kot ki je pahor za slovenijo a v realnosti vodijo ljudje iz ozadja in te dajo na položaj in pol delaš kot ti oni rečejo! naši politiki so sužnji pravih politikov ki se ne ...prikaži več izpostavljajo javno!

  • mirror 19:31 22.december 2017.

    Ne razumem naših politikov, čemu bi morali priznati Palestino. Naši politiki imajo že doma dovolj nereda, ne pa da se še vtikajo v svetovno politiko. Z njimi nimamo nobenih gospodarskih ali drugačnih stikov. Ta neobstoječa država se nas nič ne ...prikaži več tiče. To naj uredijo velesile, ki kreirajo svetovno politiko.

  • mirror 07:50 22.december 2017.

    Naša država bi se lahko v ZN vzdržala glasovanja, pa se ni. Lahko bi se obnašali bolj diplomatsko. Smo majhna in nepomembna država, kjer naš glas ne šteje nič, lahko pa nam zelo škodi ob nepremišljenemu glasovanju. Vse države višegrajske ...prikaži več skupine so se vzdržale in tudi Hrvaška. ZDA si bodo dobro zapomnile, kdo je glasoval proti njej. Že tako smo nepriljubljeni v ZDA zaradi neprimernega pisanja o prvi dami, sedaj pa še to glasovanje. Pljunili smo v lastno skledo.