Svet
19 ogledov

Zmeda okoli Gadafijevega pogreba

Muamer Gadafi. Reuters
Informacije o tem, kdaj naj bi pokopali Moamerja Gadafija, si nasprotujejo.

Med tem ko se pojavlja vse več špekulacij o načinu, kako je umrl dolgoletni libijski voditelj Moamer Gadafi, glede kraja in časa njegovega pogreba vlada nekolikšna zmeda.

Sprva je premier Mahmud Džibril napovedal, da ga bodo pokopali še danes na skrivni lokaciji. Nekoliko kasneje se je oglasil minister za nafto iz prehodne vlade Ali Tarhuni, ki je dejal, da bodo s pokopom počakali še nekaj dni. "Naročil sem, naj ga imajo nekaj dni v zamrzovalniku. Da se bodo vsi lahko prepričali, da je mrtev," je dejal.


Poveljnik sil nacionalnega prehodnega sveta Abdul Salam Eleiva pa je nato dejal, da bodo Gadafija v skladu z muslimanskimi pravili pokopali v roku 24 ur. Poudaril je, da bodo njegovo truplo umili in z njim ravnali spoštljivo. Truplo hranijo v hladilnici v starem delu mesta v Misrati.

Libija bi lahko bila svobodna že danes

"Čas je, da začnemo novo Libijo, združeno Libijo. Eno ljudstvo, ena prihodnost," je dejal Džibril. Uradno naj bi osvoboditev Libije razglasili še danes. Po navedbah Francije naj bi se po uradni razglasitvi osvoboditve zaključila tudi Natova operacija v državi.

V Bruslju se bodo sicer danes sešli veleposlaniki članic Nata. Generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen je že včeraj nakazal, da je konec Natove operacije "zdaj precej bližje kot prej". Končno odločitev bodo sprejeli po posvetovanjih z Združenimi narodi in prehodnimi libijskimi oblastmi. Z Gadafijevo smrtjo so namreč izpolnjeni pogoji za umik Nata, zavezništvo mora presoditi le še, ali so prehodne oblasti sposobne zagotoviti varnost v državi.

Natova operacija se je začela 31. marca letos z namenom izvajanja območja prepovedi letenja nad Libijo in zaščite civilistov. Prvotno bi se morala končati konec septembra, a so jo 21. septembra podaljšali za dodatnih 90 dni oziroma do konca leta.

Pozivi k združeni Libiji

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Libija "odprla novo stran" v zgodovini. "Upamo, da bo Libija čim prej sposobna začeti proces združevalne politične tranzicije, ki bo ohranil etnično in nacionalno enotnost in vodil k socialni stabilnosti," je še sporočilo kitajsko ministrstvo.

Med obiskom v Pakistanu se je na Gadafijevo smrt odzvala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Dejala je, da njegova smrt zaznamuje začetek nove ere za Libijo in začetek grajenja nove demokracije.

Že včeraj je zaokrožil videoposnetek trenutka, ko je Clintonova za smrt Gadafija izvedela na svojem blacberryju. "Vouu," je bil prvi odziv, nemira in nekakšnega zadovoljstva ni mogla skriti, vendar je večkrat poudarila, da gre za še nepotrjene informacije. Videoposnetek si oglejte na tej povezavi.

Komentarjev 6
  • SVARUNKA 16:00 29.oktober 2011.

    RESNICA ALI DEJSTVA O GADAFIJEVEM POLITIČNEM, GOSPODARSKEM IN SOCIALNEM SISTEMU:- BDP/državljana (zajeti dojenčki in upokojenci!!): 14.192 $.- Podpora nezaposlenim: 730 $.- Plača medicinske sestre: 1.000 $.- Za vsakega novorojenčka država da družini ...prikaži več 7.000 $.- Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $- Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $- Šolanje POPOLNOMA brezplačno in ne tako kot pri nas, kjer dobimo vsak mesec položnico blizu 120$, čeprav je šolanje brezplačno.- Zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana popolnoma brezplačno.- Cene hrane so simbolične.- Električna energija za uporabo v gospodinjstvu = brezplačna.- Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov – brezobrestni.- Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom p

  • SVARUNKA 15:59 29.oktober 2011.

    GADAFIJA POKOPALI, LEGENDA OSTAJAGadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim in hegemonističnim silam, njihovim nazorom, težnjam in apetitom. <br ...prikaži več />Zlo je prišlo z zahoda v obliki ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno, neodvisno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihovo samostojnost, neodvisnost in suverenost in v njihove notranje zadeve.Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde psihopatskih morilcev t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek. Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih izdajalcev, lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno laže in ne govori resnice. Gre za farso o svobodi. Libija ni bi

  • privat 08:50 22.oktober 2011.

    odšel je naš lahko zaslužen denar...