Svet
3898 ogledov

Znan pomen čudnih oznak na Ikeinih proizvodih

Ikea
Švedska Ikea ima več kot 12 tisoč proizvodov. Označena so z imeni ob izgovorjavi katerih bi si lahko "polomili jezik." Znano je, kaj pomenijo.

Imena Ikeinih proizvodov so sestavljena iz čudnih kombinacij soglasnikov in samoglasnikov. Vsaj nam se tako zdi. Švedi dobro vedo, kaj imena pomenijo. 

Navdušili Vizita za živali Ikea s pohištvom za hišne ljubljenčke

Čeprav se nam prav vsako ime proizvoda sliši zelo nelogično, pa obstaja sistem. Sistem je izumil ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad. Imel je disleksijo (to je motnja sposobnosti branja ali razumevanja prebranega, poleg ohranjene senzorne in splošne sposobnosti. Je motnja veščin branja in pisanja, pogosto s tendenco medsebojnega mešanja ali neopažanja črk ali besed med branjem ali pisanjem), zato si ni znal zapomniti imen izdelkov in je moral poimenovanja poenostaviti. 

Ikea Zagreb Pozor! Svet Po smrti še enega otroka Ikea spet odpoklicala izdelek

Okraski so poimenovani po mestih na Danskem ali na Švedskem, medtem ko so izdelki, kot je posteljnina ali oprema za kopalnice poimenovana po cvetlicah in rastlinah. Zunanje pohištvo je dobilo ime po skandinavskih otokih. Izdelki Äpplarö so dobili ime po enem od otokov v Stockholmu. Ullvide? Gre za švedsko poimenovanje rastline, ki uspeva na mrzlem podnebju. Postelje so poimenovane po področjih na Norveškem, kot je Hemnes. Police so poimenovali po poklicih in otroških imenih, medtem ko so tkanine poimenovali po ženskih imenih, še piše thebusinessinsider.com.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.