Svet
13614 ogledov

Znano, kdo je kriv za požar, v katerem je umrlo 96 ljudi

Grčija požari
Rezultati preiskave grških gasilcev so pokazali na krivca za smrtonosen požar.

Po prvih rezultatih preiskave grških gasilcev je nepreviden prebivalec nehote sprožil požar 23. julija, in sicer na hribu nad najhuje prizadetim območjem. Moški je na hribu zažgal suhe veje. Ker ni dobro pogasil gorišča, je močan veter razpihal žerjavico in ogenj se je nato hitro razširil, je razvidno iz poročila gasilcev, ki so ga v torek objavili grški mediji.

A katastrofa se je zgodila tudi zaradi pomanjkljivega števila gasilcev, gasilskih vozil in letal za gašenje, saj so bili v istem času zaposleni s požarom zahodno od Aten. Težave so bile še v koordinaciji ter z zamudo pri razglasitvi evakuacije za ogrožena območja.

Grčija, požari | Avtor: Epa Epa

Grško pravosodje je sicer uvedlo ločeno preiskavo katastrofe. V požaru, ki je med drugim opustošil letovišče Mati blizu Aten, je bilo uničenih ali huje poškodovanih več kot 4000 stavb. Umrlo je najmanj 96 ljudi. Več oseb se še zdravi v bolnišnicah.

Po požarih je odstopil namestnik notranjega ministra, pristojen za civilno zaščito Nikos Toskas, zamenjana pa sta bila tudi načelnika policije in gasilcev.

Požari Grčija | Avtor: Epa Epa

Grški premier Aleksis Cipras je obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče ter napovedal, da bodo zrušili 3200 nezakonito zgrajenih poslopij, ki zapirajo dostop do cest in obale na Atiki. Veliko število žrtev je namreč med drugim posledica tega, da mnogi zaradi zaprtosti dostopov do morja niso uspeli zbežati pred ognjenimi zublji.

Grčija požari Svet "Najhuje je gledati, kako se nekdo poleg tebe utaplja" Grčija, požari 26 mrtvih Svet Umrli so objeti Grčija, požari Med žrtvami tudi otroci Svet "Šla sem mimo trupel. Hvaležna sem, da sem živa."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mirnes 10:01 23.avgust 2018.

    Ljudje smo neumni in mediji nam z lahkoto prodajo različne neresnice. Malo jih pa ve da je vzrok požara v grčiji isti kot je vzrok za zrušitev viadukta v Italiji. No to pa vse spremeni kajneda.

  • bebo2 22:08 22.avgust 2018.

    Dobro bi bilo da točno ugotovijo krivca in ga spravijo na električni stol.