Svet
8 ogledov

Znanstvenikom sodijo zaradi potresa

April 2009, L'Aquila, potres Žurnal24 main
Šest italijanskih znanstvenikov in nekdanji vladni uradnik se na sodišču zagovarja zaradi uboja v primeru potresa v L'Aquili pred dvema letoma.

Potres z magnitudo 6,3 je uničil mesto in ubil 309 ljudi. Tožilci trdijo, da je sedmerica javnost pred potresom zavajala z izjavami, v katerih so trdili, da ne bo prišlo do močnega potresa, poroča BBC. Obramba na drugi strani trdi, da ne obstaja možnost napovedovanja potresov na potresno aktivnih območjih.

Sedmerica je bila del vladnega odbora, ki je ocenjeval tveganje po tem, ko je srednjeveško mesto v mesecih pred usodnim potresom streslo na stotine šibkih sunkov. Izdali so izjavo, v kateri so poskušali pomiriti prebivalce in ob tem dodali, da ni možno napovedati, ali bo prišlo do močnejšega potresa. V mnenju so še zapisali, da je treba strogo upoštevati pravila protipotresne gradnje.

Grozi jim do 15 let zapora

V noči potresa so številni ljudje ostali na svojih domovih, saj so se zanašali na pomirjujočo izjavo znanstvenikov. Številni so umrli v ruševinah domov, medtem ko so tisti, ki so odšli na ulice, preživeli.

Tožilstvo sedmerico obtožuje malomarnega dela. Trdijo, da so pripravili približno in neučinkovito oceno potresne varnosti. Informacije naj bi bile nepopolne in protislovne. Grozi jim do 15 let zapora in plačilo več kot 21 milijonov evrov odškodnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.