Svet
1482 ogledov

Znaten porast okužb tudi v tej evropski državi

koronavirus Epa
Zabeležili so kar 118 novih primerov.

Češke oblasti so objavile največji dnevni porast novih primerov obolelih s covid-19 v več kot dveh mesecih. Tretjič doslej od sredine aprila so v enem dnevu zabeležili več kot 100 novih primerov. 

Potrjenih je 118 novih okužb v zadnjih 24-tih urah, je objavilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Skupno so na Češkem doslej potrdili 10.283 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 334 ljudi. 

Zaradi zmanjševanja okužb v zadnjih tednih se je češka vlada namesto ukrepov na nivoju celotne države osredotočila na uvajanje lokalnih ukrepov, ki so odvisni od širjenja okužb na posameznem območju.  

Dubrovnik Covid-19 Svet Naraščanje okužb na Hrvaškem. Je možno novo zapiranje meja?

Nato z načrtom za drugi val

Kot je znano, Češka ni edina država na evropskem prostoru, ki se sooča z novim skokom okužb. Tudi pri njih se že omenja, ali gre za začetek morebitnega drugega vala. 

Medtem so se obrambni ministri članic zveze Nato včraj dogovorili o načrtu za zagotovitev pripravljenosti na morebiten drugi val pandemije novega koronavirusa. Dogovorili so se o novem operativnem načrtu, ki naj bi omogočil boljše usklajevanje, o zalogi medicinske opreme in o skladu, ki naj bi omogočil hitro pridobitev bistvene medicinske opreme, je poročala STA.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob tem ponovil, da je naloga zavezništva zagotoviti, da zdravstvena kriza ne postane varnostna kriza. O podrobnostih glede obsega in razpoložljivosti sklada je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti. Nekatere zaveznice so že napovedale prispevke.

Ministri so se dogovorili tudi o nadgradnji temeljnih zavezniških zahtev glede nacionalne odpornosti, ki pokrivajo bistvene sektorje, kot so energija, promet in telekomunikacije. Poudarek je na kibernetskih grožnjah, varnosti dobavnih verig ter tujem lastništvu in nadzoru.

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je izpostavil, da je slovenska vojska svojo nalogo v prvem valu opravila zelo dobro in da je pripravljena tudi na morebiten drugi val. Veliko pričakujejo od vojaške zdravstvene enote in zmogljivosti za analizo brisov. V primeru hude potrebe po množični obdelavi testov, lahko vojska pomaga civilnim zmogljivostim, je poudaril.

Koronavirus v SLO Zdravje Po včerajšnjem velikanskem skoku novih okužb danes takšne novice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.