Svet
1126 ogledov

Zver z vzhoda grize

Zima, Snežna nevihta v ZDA Epa
Ne le pri nas, polarni mraz je zavel po vsej Evropi, ki se zaradi tega sooča s številnimi težavami.

V Nemčiji so zabeležili eno izmed najbolj hladnih noči v letošnjem letu, in sicer -30,4 stopinj Celzija, kolikor so jih namerili na najvišji točki v državi. Oblasti zapirajo šole in odpovedujejo nekatere prireditve. Kot poročajo nemški mediji, so v prometnih nesrečah umrli štirje ljudje.

Vremenoslovci tudi v prihodnjih dneh napovedujejo podobne razmere - temperature naj bi se ponoči spustile še nižje kot minulo noč, v prestolnici Berlin verjetno vse do 20 stopinj pod ničlo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Poljskem je zaradi neobičajno nizkih temperatur od petka umrlo že najmanj osem ljudi, od novembra pa skupno že najmanj 48, še piše dpa. Minuli konec tedna so ponekod po državi izmerili 20 stopinj pod ničlo, meteorologi pa svarijo, da se bo mraz nadaljeval in ljudi pozivajo, naj pomagajo predvsem brezdomcem in starejšim.

Temperature krepko pod minusom so konec tedna zabeležili tudi v Litvi, kjer se je živo srebro spustilo do okoli minus 24 stopinj. Zaradi mraza pa so v zadnjih treh dneh življenje izgubile tri osebe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Izjemen mraz in sneg ta teden pričakujejo tudi po vsej Veliki Britaniji. Zaradi vetra bo občutek mraza podnevi kot ob temperaturah med 10 do 15 stopinjami pod ničlo, kar britanski vremenoslovci primerjajo z občutki mraza na severu Norveške in na Islandiji. Ponekod v Angliji in Walesu naj bi te dni padli rekordi v mrazu - tako mrzlo naj ne bi bilo že vsaj od leta 2013, morda - če se uresniči slabši scenarij - pa celo od leta 1991.

Manj neobičajne so ledene temperature za Švedsko in Rusijo, a vendarle tudi od tam poročajo o neobičajno hudem mrazu - v Rusiji so namerili okoli minus 14 čez dan in minus 24 ponoči, na Švedskem pa minus pet v Stockholmu in minus 20 v gorah pri Ostersundu, kjer mnogi Švedi te dni preživljajo zimske počitnice. Zaradi sneženja so v Stockholmu odpovedali okoli 20 letov.

Iz Grčije poročajo o vremenskih nasprotjih: medtem ko je sever države danes zajela hladna fronta - v severni pokrajini Makedonija so številne ceste zaradi snega prevozne le z verigami, rahel sneg pa naletava celo v pristaniškem Solunu, kjer so med drugim odpovedali številne polete -, termometri na jugu države kažejo spomladanske temperature s 15 in več stopinjami Celzija, piše dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.