Trajnostno
3543 ogledov

Zaradi edinstvenih lastnosti reciklirajo človeške lase

lasje Profimedia
V Belgiji so razvili projekt The Hair Recycle, v okviru katerega iz odstriženih las v frizerskih salonih izdelujejo ...

Današnji način življenja naravo izčrpava, posledice globalnega onesnaževanja so ponekod že postale neobvladljive. Z željo, da bi bili človeški vplivi na okolje čim manjši, številni posamezniki zato razvijajo inovativne pristope in izdelke. Med drugimi je to pred dvema letoma storila belgijska nevladna organizacija Dung Dung, ki je svetu predstavila projekt Hair Recycle.

trajnostno drsališče ste videli? Trajnostno Ali je to možno? Na Gorenjskem drsajo na ... plastiki!

Njegova osrednja ideja je podpreti krožno gospodarstvo z razvijanjem shem predelave odpadkov. Ključen element pri omenjenem projektu pa so odstriženi lasje, ki jih zbirajo od belgijskih frizerjev. Ti jih pometejo in pospravijo v vreče, nevladna organizacija pa jih za zaščito okolja reciklira. V zameno za sodelovanje frizerji prejmejo tudi manjšo pristojbino.

Čeprav imajo odstriženi lasje veliko možnosti recikliranja, naj bi jih 99 odstotkov končalo na odlagališčih. Dolge in zdrave pramene las je mogoče podariti za izdelavo lasulj, medtem ko se krajši lasje lahko uporabijo za druge namene. Belgijska organizacija pa je prišla še na eno inovativno idejo za njihovo reciklažo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hair Recycle (@hairrecycle)

S pomočjo strojev iz njih izdelujejo bodisi biorazgradljive vreče bodisi kvadrataste "predpražnike". Ti so sposobni učinkovito absorbirati nafto in druge nečistoče, ki onesnažujejo okolje. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da lahko kilogram las absorbira od sedem do osem litrov olja in ogljikovodikov. Poleg tega imajo prameni las visoko nosilnost – en pramen lahko prenese do 20-milijonkratno lastno težo, zaradi svoje lipofilnosti odbijajo vodo, zaradi keratinskih vlaken pa so tudi zelo elastični.

CPU dobro vedeti Slovenija Ko smeti ponovno postanejo uporabne

Podlogo iz las je mogoče uporabiti v odtokih, kjer se je izkazala kot učinkovito sredstvo za vpijanje onesnaženja v vodi, preden ta doseže reko. Prav tako so izjemno koristne pri reševanju problemov onesnaževanja v primeru poplav in pri čiščenju razlitja nafte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hair Recycle (@hairrecycle)

Projekt Hair Recycled prav tako predstavlja pomemben vidik etičnosti. Njihovi izdelki so proizvedeni lokalno, kar pomeni manjši ogljični odtis, obenem pa rešujejo še lokalne okoljske težave.

električna naprava Slovenija Trajnostno Poznate ta trik za odpadne električne naprave?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice