Slovenija
13854 ogledov

Tu lahko nakupuješ več za manj denarja

kupovanje nakup oblačila ženski Profimedias
Nespodbudni podatki kažejo, da je modna industrija celo večja onesnaževalka kot mednarodni leti in tovorne ladje, saj proizvede 10 odstotkov vseh emisij. Rešitev se skriva v trgovinah iz druge roke.

V zadnjih 19 letih se je proizvodnja oblačil podvojila, saj ljudje, ne le, da več nakupujemo, pač pa tudi prej zavržemo kupljene kose oblačil. 85 odstotkov vsega tekstila na žalost pristane na odlagališčih. Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice, ali pa preko razprodaj vabi kupce k nakupovanju in nas 'sili', da nismo več zadovoljni zgolj z enim ali pa dvema puloverjema, kot je bilo to še nedolgo nazaj čisto navadno.

oblačila | Avtor: arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična. arhiv Žurnal24
In ker se približuje čas, ko bomo poletno graderobo zamenjali za toplejša oblačila, in ker želimo biti prijaznejši tako do okolja kot do svoje denarnice, smo se odločili, da manjkajoče kose to sezono poiščemo v second hand trgovinah. Raziskali smo, kje v Ljubljani lahko kupimo unikatna oblačila iz druge roke.

Negativne posledice mačehovskega odnosa do našega planeta opažamo že desetletja, napovedi okoljevarstvenikov za naslednje generacije so vse bolj črne. Če ne spremenimo svojih navad in če ne začnemo takoj, ne bomo uspeli ustaviti katastrofalnih sprememb na našem planetu. K temu lahko pripomore vsako podjetje, vsaka občina, vsaka družina, vsak posameznik … Zato je naša nova misija na Žurnalovi rubriki Glas generacije: “Zmanjšaj svoj ogljični odtis”, kjer bomo glasno ozaveščali o problematiki, spregovorili z zanimivimi sogovorniki in tudi tako poskrbeli za generacije, ki pridejo za nami. 

Slovenija Tako potratni smo Slovenci 1. Trgovinica Moje Tvoje leži v mestnem središču ter ponuja rabljena in vintage oblačila za oba spola. V njej lahko kupimo tudi unikatni ročno izdelan nakit, prostor pa hkrati služi kot galerija fotografij in slik mladih umetnikov. Oblačila za prodajo so izbrana po zahtevnih standardih. Nikoli niso izdelana v državah s slabimi delovnimi pogoji ali iz zdravju škodljivih materialov. Poleg tega morajo biti vintage kosi stari vsaj 20 let.

Naslov: Mestni trg 8, Ljubljana

2. V ponudbi trgovinice Gvant so moška, ženska in otroška oblačila iz druge roke različnih modnih znamk. Večinoma so uvožena iz Belgije, Nizozemske in Nemčije, kjer so second hand trgovine že vrsto let izjemno priljubljene. V Gvantu želijo ljudem omogočiti, da eksperimentirajo s svojim slogom oblačenja ter pri tem ne zapravijo celega premoženja. Prav tako si prizadevajo dvigniti zavest kupcev glede okolju škodljive hitre mode. Posamezne kose oblačil iz trgovine Gvant je možno rezervirati preko Facebooka.

Naslov: Šmartinska cesta 152, BTC Hala 3, Ljubljana

3. Za pivovarno Union se nahaja trgovina 2nd Chance, v kateri lahko brskamo med nežno rabljenimi oblačili priznanih slovenskih in svetovnih kreatorjev. Na voljo so izključno ženski kosi in načeloma le z etiketo vrhunskih modnih znamk. Luksuzne obleke lahko kupimo za približno tretjino originalne cene, obenem pa storimo nekaj dobrega za naravo. 

Naslov: Lepodvorska 16, Ljubljana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 2nd chance (@2ndchanceslo)

 

4. V ljubljanskem BTC-ju lahko unikatna oblačila iz druge roke najdemo tudi v trgovinici Moja tvoja omara. Brskamo lahko izključno med kosi, ki jih trgovini prodajo ali podarijo fizične osebe v Sloveniji. Trgovina tako predstavlja idealno priložnost za vse, ki želijo prodati obleke, ki jim zaradi takih in drugačnih razlogov v omari zavzemajo prostor. Nakup ženskih, moških ter otroških oblačil je možen tudi preko spleta. 

Naslov: Šmartinska cesta 152, BTC Hala 5, Ljubljana

5. Lična trgovina Vintage Divas je specializirana za prodajo dizajnerskih in vintage oblačil iz druge roke. Vintage definira kot oblačila in modne dodatke, ki so bili narejeni med letoma 1920 in 1990. Obisk priporočamo vsem, ki obožujejo modne znamke, malo manj pa njihove cene. 

Naslov: Gosposvetska cesta 5, Ljubljana

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:48 22.avgust 2021.

    Oblačila za prodajo so izbrana po zahtevnih standardih. Nikoli niso izdelana v državah s slabimi delovnimi pogoji ali iz zdravju škodljivih materialov. Poleg tega morajo biti vintage kosi stari vsaj 20 let. To je razlog ,da večina oblačil konča na ...prikaži več Rdečem križu ali Karitasu .Ali mislite,da so oblačila tudi po 20 letih takšna kot na vaših vzorcih ?

Sorodne novice