7 ogledov

Tujina: Levico bo ustoličil Erjavec

Prvaki so si enotni, da ima SDS pravico do ugovora. Žurnal24 main
Slovenske volitve v državni zbor so odmevale tudi v tujini, kjer menijo, da bo levici pomagal Karl Erjavec, počakati pa je treba še na glasove iz tujine.

O zmagovalcu volitev bodo odločali glasovi iz tujine, poročajo tuji mediji, ki poudarjajo, da bosta odločilno vlogo pri oblikovanju nove koalicije (ne glede na to, katera stranka bo po vseh preštetih glasovih zmagala) odigrali DeSUS in mogoče SNS. Zaradi tesnega izida po do zdaj preštetih glasovih bo odločalo nekaj več kot 40 tisoč glasovnic, poslanih v tujino. Izkušnje kažejo, da se vrne manj kot polovica omenjenih glasovnic, glasovi pa običajno odražajo podobno sliko kot v domovini.

 
 

Za socialdemokrate pod vodstvom nekdanjega komunista Boruta Pahorja, ki bo kmalu star 45 let, je to odličen izkupiček, saj se je moral na prejšnjih volitvah leta 2004 zadovoljiti s tretjim mestom in 10,17 odstotka glasov.

Le Soir, Belgija

 
Če bi glasovi iz tujine odločili v korist Janeza Janše, bi ta verjetno s težavo sestavil koalicijo, saj ena od njegovih največjih zaveznic NSi ni prebila vstopnega praga. Srbski B92 kot zanimivost izpostavlja dejstvo, da večina sedanjih ministrov ni dobila poslanskih sedežev.

Ustoličevalec Erjavec 
"Upokojenci kot ustoličevalci," lahko preberemo v več tujih medijih. Po poročanju dnevnika.hr se je Karl Erjavec pripravljen pogajati za vstop v vlado pod vodstvom Boruta Pahorja. DeSUS si v tem primeru želi ministrstvi za obrambo ter delo, družino in socialne zadeve, hrvaški portal index.hr pa poroča, da prvak DeSUS računa na najmanj tri ministrska mesta. Med Erjavčevimi zahtevami je tudi 10-odstotno zvišanje pokojnin. Da DeSUS spada v levo koalicijo, je prepričan tudi ljubljanski župan Zoran Janković, saj je po njegovem mnenju stranka upokojencev socialno usmerjena.

 
 

Najprej so vzporedne ankete razglasile SD in Boruta Pahorja za zmagovalca, potem pa so izidi s terena kazali, da se njihova prednost topi.

Jutarnji list o dramatičnih volitvah v Sloveniji

 
Hrvaškim medijem ni ušlo, da tudi tokrat v vladi najverjetneje ne bo "kontroverznega" Zmaga Jelinčiča. Jutarnji list opozarja, da kljub šestim odstotkom, ki jih je SNS dobila na volitvah, ne gre pozabiti na Jelinčičev uspeh na lanskih predsedniških volitvah. Prvaka SNS, ki je takrat osvojil slabih 20 odstotkov, je Janša označil za edinega pravega patriota med kandidati.

Kampanjo zasenčila Patria
Škandal s podkupninami in gradnja koalicije med opozicijskimi strankami so zabili zadnji žebelj v krsto sedanje vlade. Afera z oklepniki 8x8 je zasenčila predvolilno kampanjo, saj se je moral premier Janša soočiti z obtožbami o jemanju podkupnin, ki jih je označil za absurdne. Polurna oddaja finske televizije je v Sloveniji povzročila veliko razburjenje. Čeprav so javnomnenjske raziskave kazale, da afera ne bo vplivala na glasove vladajoče stranke, so izidi volitev pokazali drugače.

Enoten nastop levice je pomenil drug udarec za Janševo vlado. "Državljani, ki so upali na nekaj novega, so pozdravili dogajanje na levici," je za AFP dejal Gregor Golobič in dodal, da je SDS naredila preveč napak, da bi dobila še drugi mandat. Kljub besedam Milana Zvera o pripravljenosti SDS na veliko koalicijo z SD slednji to možnost izključujejo.

Anomalna kampanja
V tržaškem časniku Il Piccolo Tito Favaretto v komentarju slovenske volitve označuje za odraz anomalne volilne kampanje. Šlo naj bi za volilno kampanjo brez ideoloških nasprotovanj in brez temeljnih programskih razlikovanj. Šlo je za boj za oblast, ki je temeljil večinoma na političnem istovetenju in pripadnosti v okviru nekaj več kot 60-odstotne volilne udeležbe, še piše Favaretto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.