Uporabno
2876 ogledov

Preverite, ali je vaš dom varen pred požarom

Požar, ogenj, gašenje Profimedia
Da bi vam zgorel dom in bi v požaru izgubili vse, kar imate, je tako zelo grozljiv scenarij, da mnogi o njem nočemo niti razmišljati. A trenutek nepazljivosti je dovolj, da naš dom zagori. To iz prve roke pove Marsela Podboj.

Trenutek nepozornosti je bil dovolj, da bi skoraj ostala brez doma. Borba z ognjem mi je opekla obraz, ožgala obrvi in lase. Vedno sem bila prepričana, da sem dovolj previdna, da se mi kaj takega ne more pripetiti. Pa se mi je! To je bila nedvomno izkušnja, ki je ne privoščim nikomur.

Tako se enega najbolj grozljivih trenutkov v življenju spominja Marsela Podboj. K sreči je požar z nekaj lažjimi poškodbami preživela, a škoda, ki je nastala v požaru, je bila velika. V hipu se vam tako lahko pojavijo v življenju nepričakovani, nadvse veliki stroški, ki jih s seboj prinese sanacija požara. In tako kot sklenete dobro zavarovanje za svoj avto ali turistično zavarovanje za kakšne nevšečnosti na počitnicah, je vsekakor modra poteza urediti tudi ustrezno zavarovanje svojega doma.

plin, ogenj, kuhanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Svoj dom zavarujte s primernim zavarovanjem

A nekaj je dobro vedeti. Obstaja namreč pomemben dejavnik, od katerega je odvisno, ali vam bi bila ob najhujšem scenariju požara zagotovljena zadostna odškodnina. In ta dejavnik je realna gradbena vrednost vaše nepremičnine. To v praksi pomeni, da je morebitna odškodnina izplačana na podlagi cen gradbenega materiala, ki so bile aktualne na dan nesreče.

Kaj vse še morate vedeti, ko se odločite svoj dom zavarovati za primer požara? Pa tudi, kako pravilno ravnati, če pri vas doma zagori? Vse to in še več koristnih stvari vam bodo na brezplačnem webinarju Zavarovalnice Triglav, ki se mu lahko po spletu pridružite v torek, 15. 2. 2022, ob 18. uri, povedali strokovnjaki s področja požarne varnosti.

Gostje brezplačnega webinarja bodo:

  • Boštjan Žagar, poklicni gasilec,
  • Sandi Tomše, cenilec, Zavarovalnica Triglav,
  • Boštjan Boh, predsednik Združenja ocenjevalskih podjetij,
  • Marsela Podboj, ki bo delila svojo osebno zgodbo s požarom doma.

Kaj lahko za zaščito pred požarom naredite sami? 

Na trgu obstaja kar nekaj pripomočkov, ki vas lahko pravočasno opozorijo na požar in vam ga pomagajo obvladati do prihoda gasilcev. Za svoj dom si lahko omislite dimne ali temperaturne alarme, ki vas bodo nemudoma opozorili na prisotnost dima in tako omogočili čim prejšnje ukrepanje oziroma gašenje požara.

Ko enkrat zagori, pa je nujno imeti pri roki katero od naprav oziroma pripomočkov, namenjenih prav krotitvi ognja. Večini najbolje poznani so gasilni aparati, ki imajo lahko različni vsebino – med najbolj priljubljenimi za bivalne površine so tisti s prahom, saj so primerni za gašenje vseh vrst požara. Druga možnost so škropilniki, ki ob požaru pršijo vodo in preprečijo nastanek hujše škode. Morda malo manj znane so bonpet kapsule. To so steklene ampule, ki jih namestite na najbolj kritične točke v stanovanju (na primer nad štedilnik) in se ob požaru zdrobijo, iz njih pa se ulije gasilna tekočina.

Požar, ogenj, gašenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Če bi pri vas doma slučajno zagorelo, pri Zavarovalnici Triglav svetujejo, da se držite naslednjih ključnih stvari:

1. Začetni požar lahko poskusite pogasiti sami

Začetni požar je tisti, kjer se vidi samo dim oziroma zgolj manjši plamen oziroma ne presega dveh kvadratnih metrov. Pogoj, da se takšnega začetnega požara lotite sami, je, da imate ustrezno opremo in znanje, opozarjajo. Če vam je požar uspelo obvladati in ni nihče poškodovan ali neposredno ogrožen, vam ni treba klicati gasilcev.

Začetne požare je najprimerneje gasiti z gasilnim aparatom. Če ga nimate pri roki, lahko začetni požar različnih predmetov pogasite tudi z drugimi gasilnimi sredstvi, na primer z vodo, odejo, peskom, zemljo, lopato …

2. Če požaru niste kos, pokličite 112

V primeru, da je požar večji od dveh kvadratnih metrov, grozi, da se bo razširil ali je celo kdo poškodovan, pokličite pomoč. Nato pa se vsi varno evakuirajte in pripravite vse za prihod gasilske enote (umaknite parkirana vozila, ki zapirajo dostop do vašega doma, dvignite zapornice, odprite ograjna vrata in podobno) ter na ulici oziroma pred hišo ali blokom pričakajte gasilsko vozilo in ga usmerite do požara.

Pri evakuaciji je nadvse pomembno upoštevati naslednje:

– Če je v prostoru dim, se proti izhodu pomikajte čim bolj sklonjeni oziroma pri tleh, saj je tam zrak čistejši. Dim se namreč dviga navzgor, proti stropu. Usta in nos pa si pokrijte z navlaženim robčkom oziroma krpo.

– Izhod na prosto boste v primeru zadimljenosti najlažje našli, če se boste v smeri izhoda gibali ob stenah. A preden odprete vrata, preverite temperaturo kljuke s hrbtno stranjo dlani. Če je vroča, vrat ne odpirajte, kajti pregreta kljuka je znak, da je na drugi strani vrat požar.

– Če torej prostora ne morete zapustiti, pod vrata podložite krpo ali odejo, kar bo upočasnilo dotok dima v sobo. Nato odprite okno in pokličite na pomoč.

– Pri evakuaciji nikoli ne uporabljajte dvigala, temveč uporabite stopnice.

3. Gasilcem povejte vse ključne informacije

Gasilcem dajte vse pomembne podatke o objektu, inštalacijah, nevarnosti in požaru – kje natančno je zagorelo, kateri predmet se je vnel, ali so v bližini še kakšna druga vnetljiva sredstva … Tako bodo gasilci lažje in hitreje obvladali požar.

Požar, ogenj, gašenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Še več pomembnih informacij bo na voljo na brezplačnem webinarju

V torek, 15. 2. 2022, ob 18. uri se lahko po spletu pridružite brezplačnemu webinarju Zavarovalnice Triglav, ki bo potekal v živo iz Triglav Laba.

In zakaj bi bilo smiselno, da se ga udeleži prav vsak od nas? Poglavitni razlogi so naslednji:

  • Pridobili boste znanje za ukrepanje v primeru požara, ki ga bo z vami delil izkušen gasilec.
  • Spoznali boste, kako gradbena vrednost nepremičnine, ocenjena v realnem času, vpliva na višino odškodnino ob morebitni nesreči.
  • Svoje osebne izkušnje bodo z vami delili tudi tisti, ki so se soočili s požarom doma.
  • Izvedeli boste, s kakšnimi škodami se srečujejo cenilci na terenu, dobili priporočila, kako se jim izogniti in kako lahko v primeru požara pomaga zavarovanje.
Zato ne odlašajte in se na poučen webinar prijavite TUKAJ. Vabljeni!