Uporabno
2219 ogledov

To je rešitev za suho in ne sijočo kožo

krema Profimedia
Zaradi vremenskih vplivov je naša koža jeseni in pozimi velikokrat izsušena in razpokana. Kako si pomagati in kaj lahko dobrega storimo v tem času za svojo kožo?

Zima je že pred vrati, s tem pa tudi nižje temperature, ki od nas zahtevajo večjo skrb za nego kože. Čeprav je koža naš največji organ in kot taka tudi najbolj izpostavljena vremenskim in drugim vplivom, nanjo (pre)pogosto pozabimo.

To je potrdil tudi naš spletni kviz, ki smo ga izvedli med bralci Žurnal24; le polovica vprašanih je namreč pravilno odgovorila, da koža predstavlja 15 % naše telesne teže. Okoli 40 odstotkov jih je menilo, da predstavlja 10 % naše teže, desetina se je odločila za en odstotek.

Če je poleti koža izpostavljena soncu, morju, potenju in vročini, zaradi česar je pomembno, da posebno pozornost namenimo zaščiti pred soncem in vlaženju, prinaša jesen drugačne vremenske pogoje. Ker je vreme bolj spremenljivo in temperature nihajo, se povrhnjica kože hitro poškoduje. Prav nihanje temperatur in izpostavljenost vetru ter dežju lahko našo kožo vzdražita, da postane bolj občutljiva. Nanjo pa blagodejno ne vpliva niti centralno ogrevanje v zaprtih prostorih, ki prav tako pospeši izločanje vode skozi kožo, zaradi česar slednja postane bolj suha.

Menopavza PROMO Uporabno Triki, s katerimi boste kljubovale staranju

Zaradi vsega naštetega je priporočljivo, da našemu največjemu organu namenimo posebno pozornost. Le malo ljudi ve, da imajo pomembno vlogo pri zadrževanju vlage in podpori kožne pregrade prav ceramidi – molekule lipidov. Ti sestavljajo 50 % kožne pregrade, brez njih pa bi naša koža postala suha in s tem srbeča in razdražena.

Na vprašanje, če imajo težave s kožo, je približno polovica anketiranih v našem spletnem kvizu navedla, da jih nimajo, včasih ima težave s kožo skoraj 40 % vprašanih, pogosto pa več kot 10 % vprašanih.

Temu se lahko izognemo z nanosom ceramidov, in sicer neposredno na kožo. Pozitivne rezultate tovrstnega početja potrjujejo zadovoljni uporabniki izdelkov svetovno znane dermokozmetike CeraVe. Za vodilno ameriško znamko na področju nege obraza in telesa se skrivajo imena vodilnih ameriških dermatoloških strokovnjakov, ključna sestavina njihovih revolucionarnih izdelkov pa so prav ceramidi.

CeraVe | Avtor: CeraVe CeraVe
Ti se zaradi revolucionarne tehnologije MVE® počasi sproščajo v površinskih plasteh kože, krepijo njeno naravno pregrado ter obnavljajo vlago in sijaj. Izdelki svetovno priljubljene znamke, ki pomagajo obnoviti hranilne in zaščitne snovi v površinskih plasteh kože, vsebujejo edinstveno kombinacijo treh bistvenih ceramidov: 1, 3 in 6-II.

CeraVe že skoraj eno leto na slovenskem trgu

Izdelke CeraVe za nego suhe in občutljive kože že vrsto let priporočajo vplivne lepotne revije in zvezdniki po vsem svetu, od februarja letos pa jih lahko najdemo tudi na policah pooblaščenih lekarn pri nas. Trenutno je na slovenskem trgu možno kupiti osem izdelkov omenjene znamke, ki so lahko del dnevne kot tudi nočne rutine čiščenja ter nege obraza in telesa.

Izdelke lahko kupite v izbranih fizičnih in naslednjih spletnih lekarnah: Lekarnar, Lekarne Ljubljana in Lekarna Mačkovec.

Med njimi sta tudi prodajni uspešnici – vlažilna krema in vlažilni losjon, ki ju strokovnjaki zaradi izredno lahke strukture priporočajo vsem s suho in občutljivo kožo, saj kožo dodatno vlažita in jo delata sijočo ter zdravo 24 ur. Prav tako sta izdelka primerna za uporabo na koži, nagnjeni k ekcemom. Polovica naših bralcev pri losjonu najbolj ceni, da se hitro vpije in je koža po njem mehka, tega pa se zavedajo tudi pri podjetju, saj proizvajajo lahko strukturo, ki to omogoča.

CeraVe | Avtor: CeraVe CeraVe

Na vprašanje spletne ankete Kaj najbolj cenite pri losjonu za telo? je  50% bralcev odgovorilo z Da se hitro vpije in je koža po njem mehka, 26% z Da dobro navlaži kožo in pomaga obnoviti zaščitno kožno pregrado in 24% z Lahka tekstura in na splošno dober občutek na koži po uporabi.

Izdelke CeraVe prepoznamo po odličnih nemastnih teksturah, kar je bil pri naših bralcih tudi glavni razlog za nakup kreme. Na vprašanje, katero stvar pri kremi za telo najbolj cenijo, jih je kar 45 % odgovorilo, da je to njena vpojnost in da krema ni pretirano mastna. Drugi najpogostejši odgovor (35 %) je bil, da krema dolgotrajno in občutno navlaži kožo.

CeraVe | Avtor: CeraVe CeraVe
Suha koža je praviloma občutljiva in razdražljiva, zato še posebej odsvetuje odišavljene in obarvane negovalne izdelke, kar je glavna posebnost celotne linije izdelkov, hkrati pa je tudi alergološko testirana in nekomedogena.

Kot taka je tako več kot le primerna tudi za naše najmlajše. Glede na rezultate naše ankete, ki kažejo, da kar tretjina naših bralk in bralcev s kremo za telo maže tudi svoje otroke, predstavlja dnevna rutina nege kože pomemben del slovenskega vsakdana. Pri tem pa ne smemo pozabiti na kakovost.

Čeprav je ustrezna nega pogoj za lepo in sijočo kožo, ne smete pozabiti niti na življenjski slog ter ustrezno prehrano. Koža vam bo "hvaležna", če boste zdravo in raznovrstno jedli, uživali dovolj vitaminov in mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in drugih hranil. K pojavu suhe kože lahko namreč prispeva pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, predvsem omega-3 in omega-6. 

Ženska šport trening Ženske Zdravje Dermatologinja o hrani, ki vas bo pomladila

Dermatologi za suho kožo priporočajo še čiščenje z blagim čistilnim sredstvom, pri čemer se je treba izogibati drgnjenju s ščetkami ali brisačami, nanos brezalkoholnega tonika za vlaženje in uravnavanje pH vrednosti, serum za vlaženje ali nadomeščanje epidermalnih lipidov, ustrezno dnevno kremo s SPF-zaščitnim faktorjem in nočno kremo za obnovo. Negovalne izdelke je na obraz priporočljivo nanašati dvakrat dnevno, najbolje zjutraj in zvečer, na telo pa takoj po tuširanju ali kopanju.

Sorodne novice