Uporabno
3965 ogledov

To so škodljivci, ki so lahko usodni za vašo visoko gredo

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec Profimedia
Ste mislili, da so visoke grede varne pred škodljivci, ker so dvignjene s tal? Potem ste živeli v zmoti …

Zadnja leta so visoke grede nadvse priljubljene. Lahko bi rekli, da so postale skorajda nekakšen trend, saj v njih lahko pridelujete priljubljene vrtnine in gojite vam ljuba zelišče skorajda kjerkoli – tudi v mestu, če le imate na voljo atrij, teraso ali vsaj balkon. In čeprav so visoke grede načeloma bolj varne pred škodljivci kot klasični vrtovi ter njive, na njih vseeno prežijo nekatere nevarnosti.

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec | Avtor: Profimedia Profimedia

Škodljivcev je pravzparav zadnja leta znova več. Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana navaja, da za tem stoji več dejavnikov, in sicer:

  • neprimeren kolobar,
  • neprimerna obdelava tal,
  • stalna dovolj visoka vlaga v tleh,
  • primerna kislost tal (pH okoli 5),
  • nepravilna uporaba talnih insekticidov v preteklosti,
  • klimatske spremembe.

Kateri so tisti škodljivci, ki lahko napadejo tudi kulturne rastline v vaših visokih gredah? In kako jih lahko obvarujete pred njimi?

Bramorji

Bramorji so pravzaprav kobilice, ki se sicer prehranjujejo z drugimi nevretenčarji, a se ob pomanjkanju tovrstne hrane lotijo tudi rastlin – tudi tistih v vaših visokih gredah. Radi glodajo korenine, korene, gomolje, kalčke in mlade liste. Najbolj lačni so poleti in ponoči. Ker živijo pod zemljo, v sistemu podzemnih rovov, ki jih skopljejo sami, imajo razen krtov malo naravnih sovražnikov, zato se lahko precej namnožijo. Ena samica namreč izleže od 100 do 1000 jajčec.

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrtni hrošči

Vrtni hrošči so najbolj aktivni v maju in juniju, večinoma ob večerih oziroma ponoči, ko letajo okrog in iščejo hrano. Prehranjujejo se z listjem različnih vrst dreves in grmovja (posebej radi imajo sadno drevje). A ličinke hrošča živijo v zemlji in obžirajo tudi korenine rastlin. Vrtni hrošči tako predstavljajo veliko grožnjo kulturnim rastlinam in lahko povzročijo tudi večji izpad pridelka. Kot veliki škodljivci so znani že od predindustrijske dobe naprej, čeprav so po drugi svetovni vojni z množično uporabo insekticidov njihovo populacijo močno zdesetkali, ponekod celo povsem iztrebili. A v zadnjih desetletjih, ko imamo vse strožjo regulacijo uporabe insekticidov, se spet bolj razmnožujejo.

Strune

Strune so pravzaprav ličinke hroščev pokalic. Živijo pod zemljo – lahko tudi več let – in objedajo podzemne dele rastlin ter tako lahko delajo veliko škodo. Še posebej rade imajo krompir, sladkorno peso, koruzo, por, čebulo, zeleno in solato. Pri nas jih je iz leta v leto več, kajti te vrste škodljivcev ni možno zatreti zgolj z enkratno uporabo insekticida, temveč zahtevajo veliko bolj celostni pristop, njihovo iztrebljanje je dolgotrajno.

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec | Avtor: Profimedia Profimedia

Voluharji

Tudi voluharji lahko napadejo vaše visoke grede, če zavohajo oziroma začutijo toploto komposta, ki je ena od obveznih plasti vaše visoke grede. Radi glodajo korenine rastlin, še posebej korenske dele solatnic, čebulice okrasnih cvetlic (zlasti tulipanov) in korenine sadnega drevja. Aktivni so ves čas, tako ponoči kot podnevi.

Vse za kakovostno visoko gredo na enem mestu

Če tudi vas mika, da bi si uredili visoko gredo, potem boste nasvete, kako se lotiti priprave in kaj vse potrebujete zanjo, našli na spletni strani Metrob.si. Za začetek pa morate vedeti, da zanjo potrebujete tri plasti, to so:

  1. COMPO BIO lesni sekanci, ki sestavljajo spodnjo osnovno plast visoke grede in nudijo stabilno, kompaktno in zračno podlago;
  2. COMPO BIO vrtni kompost, ki tla obogati z mikroorganizmi, rastline v visoki gredi pa oskrbi s hranili. Kompost je vedno sredinska plast tople grede in se rahlo pomeša še s tretjo, vrhnjo plastjo;
  3. COMPO BIO zemlja za visoke grede, ki predstavlja zadnjo, zgornjo plast, je v celoti organska, zelo trajnostna in brez šote. Gre za posebno mešanico, narejeno posebej za toplo okolje v visoki gredi.

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker pa je treba visoko gredo obvarovati tudi pred zgoraj omenjenimi škodljivci, na spletni strani Metrob.si nudijo tudi učinkovite rešitve in pripomočke za tovrstne tegobe. Med drugim pri njih najdete na primer naravni pospeševalec rasti korenin, ki pomaga pri krepitvi in obnovi od škodljivcev že poškodovanih rastlin. Več izdelkov, ki vam bodo pomagali v boju proti škodljivem, boste našli TUKAJ.