Uporabno
3920 ogledov

Zaradi tega se splača obiskati ’srbske Atene’

Novi Sad - EPK
1/3
Novi Sad -EPK
V prihodnjem letu lahko v bližnji Srbiji obiščete kraj, ki bo prejel naziv Evropske prestolnice kulture.

Če ste ljubitelji kulture in umetnosti, bo v letu 2022 Novi Sad pravi naslov za vas. ’Srbske Atene’, ki so znane kot prizorišče svetovno znanega festivala Exit, se bodo namreč kot Evropska prestolnica kulture predstavile z več kot 1500 kulturnimi dogodki ter 4000 domačimi in mednarodnimi umetniki v osmih programskih shemah. Od tega bo več kot 1700 evropskih in svetovnih umetnikov iz 45 držav s svojimi deli pripovedovalo zgodbo Novega Sada skozi perspektivo skupnih evropskih vrednot in izzivov.

Zelenci ideja za izlet Popotnik Tu lahko doživite zimsko pravljico

Novi Sad je zaradi svoje priročne lege dolgo veljal za pomembno trgovsko regijsko stičišče in središče srbske kulture, od tu mu tudi vzdevek srbske Atene. V rojstnem mestu glasbenika Đorđa Balaševića boste v prihodnjem letu, ko bo kot prvi kraj iz države, ki pristopa k EU, lahko uživali v pestrem kulturnem dogajanju. Slovesna otvoritev, ki jo bo zaznamovala multimedijska predstava "Zeniteum :: 2022" v režiji Dragana Živadinova, se bo zgodila 13. januarja 2022 na enem od glavnih mestnih bulevarjev, pred Banovino. Na otvoritvi bo v dvorani Studia M predstavljena nenavadna razstava z naslovom "Čas in prostor", hkrati pa tudi številni koncerti, dogodki in razstave na več kot 50 lokacijah v mestu.

Novi Sad - EPK | Avtor: Novi Sad -EPK Novi Sad -EPK

Takoj po začetni programski shemi "Doček" se bo začel programski lok "Seobe", ki ga bo odprla opera Srbskega narodnega gledališča "Vladimir i Košara", sodobnega srbskega skladatelja Stevana Divjakovića. Ta programski lok bo vključeval edinstven literarni paviljon "Selitve duš" na Novosadskem sejmu z razstavami, odrskim branjem knjig, predstavami, koncerti ter cirkuško umetniško predstavo. Sledeč programski lok "Prihodnost Evrope", ki vključuje programe za otroke in mlade, bo predstavil kar štiri gledališke festivale, na katerih bodo imeli mladi možnost sodelovati z gledališkimi skupinami iz skoraj 20 držav.

Ženski ustvarjalnosti se bodo poklonili s programom "Heroine", ki bo med drugim vključeval edinstven multimedijski program Mileva, za katerega se prenavlja Novosadski muzej, likovni festival Vila, mednarodni projekt "Nasleđe pokreta za oslobađanje žena", "Autonomni ženski festival” in številne druge prireditve ter dogodke. Sledil bo programski lok “Tvrđava mira”, ki ga bodo otvorili s prvo filmsko-epsko sago o Novem Sadu z naslovom “Liberta – rađanje grada”. Posebnost prograske sheme bo izvedba devetih simfonij v enem dnevu, ko se bodo povezale beograjska, dormundska in zbor slovaške filharmonije.

Po zaključku "Tvrđave mira" se bo začelo "Dunavsko morje", ki se bo skozi kulturo in umetnost ukvarjalo z ekologijo in kulturno dediščino Donave, prav tako bo v ospredju aktivizem. V sklopu omenjenega programa bo na bregovih Donave potekal koncert “Na lepom plavom Dunavu”.

"Kaleidoskop kulture", programski lok, ki se neprekinjeno izvaja že štiri leta, bo med drugim vključeval opero Carmen, ki jo bo izvedlo Srbsko narodno gledališče, Bienale scenskega oblikovanja v sodelovanju s Praškim kvadrienalom, razstavo "Sava Šumanović in evropski realizmi med obema vojnama ter številne druge dogodke, ki jih lahko najdete na spletni strani projekta.

Kot zadnji pa bo potekal programski lok "Druga? "Evropa", ki obravnava alternativna gibanja v kulturi. Med drugim se bo v sklopu programa izvajal muzikal "Moj glas putuje”, edinstven gledališki festival jezikovnih manjšin "Sinergy" v Novosadskem gledališču, filmski festival "Merlinka - LGBT film in kulturni festival" …

Podroben program in ostale informacije v zvezi z dogodki v času naziva Evropske prestolnice kulture najdete na spletni strani projekta.

Tudi številne znamenitosti so razlog za obisk

Eno najlepših srbskih mest, ki se je med Beogradom in Budimpešto ugnezdilo ob reki Donavi, že tako ponuja veliko znamenitosti za obisk. Najbolj pestro mestno dogajanje poteka na Dubovski ulici s pisanimi eno- in dvonadstropnimi hišami, v katerih se tare trgovin, restavracij, barov in kavarn. Na sprehod se lahko podate v Dunavski park, najlepši in najstarejši park v mestu, in na donavski polotok Ribarsko ostrvo.

Petrovaradinska trdnjava | Avtor:
Seveda ne morete iti mimo Petrovaradinske trdnjave iz leta 1780, ki se bohoti na desnem bregu Donave na 40-metrski vulkanski plošči. Je ena največjih v Evropi, pod njo se vije kar 16 kilometrov katakomb. V trdnjavi, v kateri je danes mestni muzej, je bil krajši čas zaprt Josip Broz Tito. Posebna znamenitost obzidja je urni stolp, ki je nekoč kazal čas čolnarjem in stražarjem. V poletnem času pa se tu odvija glasbeni festival Exit. Ogledati si morate tudi slikovito staro mestno jedro in obiskati Trg svobode ter katoliško Cerkev Marijinega imena, ki sega 72 metrov v nebo, pa mestno hišo, srbsko ortodoksno cerkev in novosadsko sinagogo s čudovito notranjostjo.

Če imate na voljo več časa, lahko obiščete tudi Dundjerski dvorec, ki se nahaja 60 kilometrov severno od Novega Sada, velja pa za enega najznamenitejših graščin Avstro-ogrske monarhije. Podate pa se lahko še do narodnega parka Fruška gora s številnimi potmi za sprehode in kolesarjenje.

Ne smete izpustiti niti priložnosti za srbsko pojedino – v okolici Novega Sada vas pričakujejo 'salaš' kmetije in vinske poti s pristnimi pojedinami v objemu narave. Tradicionalne vojvodinske jedi so med drugimi fazanova juha, petelinji paprikaš, gibanica z makom in krompirjeva pita.

Sorodne novice