Vizita za živali > Festival
156 ogledov

Morali so mu odstraniti večino zob

Stark - Društvo Zverinice
1/5
Društvo Zverinice
Nekateri skrbniki dihurčkov med časom dopustov storijo usodno napako in svojega kosmatinca zaupajo neizkušeni osebi.

"Res je zelo pomembno, da za dihurja v času odsotnosti skrbi oseba, ki pozna dihurje, njihove značilnosti in potrebe. Oseba, ki zna v primeru bolezni ali nesreče pravilno odreagirati,” opozarja predsednica Slovenskega društva ljubiteljev dihurjev Zverinice Maja Čonč.

Pravi, da so imeli pred leti v oskrbi dihurčka, ki se je v varstvu tako zelo poškodoval, da je bilo potrebno daljše zdravljenje in rehabilitacija: “Morali smo mu odstraniti večino zob, ki si jih je polomil, zaradi poškodbe hrbtenice sta bila potrebna strogo mirovanje in dolga terapija, potem še daljša fizioterpaija. Kljub vsemu je do konca življenja ostal inkontinenten in imel nekaj težav s stabilnostjo zadnjega dela telesa.” Maja dodaja, da kvaliteta življenja po vsem zdravljenju ni bila okrnjena, je pa bilo z njim veliko več dela kot z "običajnim" dihurjem.

“Pred kratkim smo v društvu pomagali pri iskanju dihurja, ki je pobegnil v času, ko je bil v varstvu. Žal ga nismo našli,” pojasnjuje. Dodaja, da so kolegi iz hrvaškega Tvoruma sprejeli dva dihurja, ki sta bila v daljšem varstvu: “Eden od njiju je popolnoma podhranjen in bi potreboval veterinarsko oskrbo že mesece nazaj.”

Zaradi nepremišljenih nakupov

“Vsi dihurji pristanejo pri nas zaradi človeskega faktorja. Zaradi nepremišljenega nakupa, oziroma ker se ljudje živali naveličajo in jo z razlicnimi izgovori, kot so selitev, pomanjkanje časa, menjava sluzbe, otrok in alrgije, predajo društvu,” pojasnjuje Maja. Večina dihurjev po njenih izkušnjah nima zelo slabe preteklosti, imeli pa so tudi nekaj primerov, kjer so bili dihurčki zanemarjeni. 

V društvu imajo trenutno v oskrbi osem dihurjev, od tega je pet "stalnih začasnikov", ki jim ne iščejo doma, samico Race pa so dobili pred kratkim in bo kmalu iskala nov dom. Na odgovorne skrbnike že dolgo časa čaka prikupen parček.

“Letos smo sprejeli šest dihurjev. Ena od teh je v stalni oskrbi pri enem od naših članov, štirje so že oddani,” še pravi.

Se nam obeta zavetišče za dihurčke?

Člani društva so tudi zelo dejavni, bili so na Bioexu, imeli so spomladanski društveni piknik, z dihurji so šli so na izlet v Arboretum. “Poleg tega pripravljamo besedilo o pogojih za gojitev belih dihurjev, opis ustreznih bivalnih pogojev,” pravi Maja in dodaja, da bo to prišlo v poštev, ko se bo spreminjal pravilnik o zaščiti hišnih živali. “Osnove za to smo postavili s tem, ko sem kot prva registrirala rejo belih dihurjev,” pravi. To je storila ravno z namenom, da imajo na voljo konkretne smernice.

Lotevajo se tudi uvedbe registra belih dihurjev v Sloveniji in razmišljajo o tem, da bi odprli zavetiše za dihurje. V pripravi je tudi druga številka brezplačne društvene revije Zverinice.

Društvo Zverinice bo imelo na Festivalu za ljubitelje živali postavljeno igralnico, kjer bodo prisotni dihurji njihovih članov. Dihurčke boste lahko opazovali med igro in pri spanju, lahko jih boste crkljali, člani pa bodo na voljo za vsa vaša vprašanja.

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice