Vizita za živali > Novice
1891 ogledov

Kako ravnati, ko srečamo medveda

Kaj storiti, ko srečamo medveda? Sicer se to redko zgodi. Medved je namreč previdna žival in se človeku, ki ga dojema kot nevarnost, praviloma izogiba. Pa vendarle, če se to vendarle zgodi, je dobro, da vemo, kako se se v takšnem trenutku obnašati.

Medved se je spet približal naselju. Tako so nazadnje medvedko z dvema mladičema opazili na območju Dobena in Rašice.  Kljub temu bližnjih srečanj z medvedi ni veliko, vendar se tudi to zgodi, najpogosteje spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, pa tudi poleti, ko je v gozdu veliko ljudi. 

"Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati na svojo prisotnost, s čimer odpravimo element presenečenja. Pri sprehodu v naravi občasno zažvižgajte in glasno hodite, predvsem ko se gibljete skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. Če kljub temu opazite medveda, ostanite mirni, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri svojega prihoda. Tudi medved se bo praviloma umaknil," sporočajo z Zavoda za gozdove RS, kjer so sodelavci projekta "LIFE DINALP BEAR" pripravili napotke o tem, kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Medved vas ujame v nekaj metrih

Pomembno je, da se medved ne počuti ogroženega zaradi naše prisotnosti, zato naj bodo reakcije kar se da mirne. Pred medvedom ne plezamo na drevo, saj so medvedi dobri plezalci. Prav tako ne bežimo, saj lahko medved v teku doseže hitrost do 50 km/h, kar pomeni, da nas ujame že v nekaj metrih. Izjema je le, ko lahko varno mesto, na primer avto, dosežemo že v nekaj korakih. 

Madičem se ne približujte

Če opazite medvedje mladiče, se jim ne približujte, tudi če se radovedno potepajo naokrog in so videti povsem nenevarni. V takšni situaciji se počasi umaknite, saj medvedka ni daleč stran: "Če se znajdete v neposredni bližini medvedke z mladiči, obstanite, bodite mirni in se počasi umaknite. Premikajte se brez hitrih gibov in brez kričanja," poudarjajo strokovnjaki. 
 

Zelo pomembno je, da imamo pri sprehodih psa na povodcu. V Sloveniji se je največ napadov medveda na človeka zgodilo zaradi spuščenega psa, ki je naletel na medveda in ga razdražil, nato pa se v iskanju zatočišča vrnil k lastniku. Medved mu je pri tem sledil vse do lastnika.  

Medved se zažene proti vam

V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca. V primeru, da se medved zažene proti vam, obstanite in počasi lezite na tla z obrazom navzdol: "Roke položite okrog vratu, da zaščitite glavo. Zelo težko je oceniti, ali gre za lažni napad. S pretvarjanjem, da ste mrtvi, medvedu pokažete, da niste grožnja. Najverjetneje se bo medved ustavil in ne bo prišlo do fizičnega stika. V primeru napada se vedite pasivno ter poskušajte ostati čim bolj mirni in tihi. Preden vstanete, preverite, ali se medved še vedno nahaja v vaši bližini," so še zapisali.

 | Avtor: Zavod za gozdove RS Zavod za gozdove RS
 

Pogosto se tudi zgodi, da se medved dvigne na zadnje noge, da preveri okolico. S to držo ne izkazuje napadalnosti. Ključno je, da opozorite nase z mirnim glasom.

Medveda nikoli ne hranite. Tudi ostanke hrane in druge organske odpadke odlagajte tako, da bodo medvedom nedostopni, saj lahko medvedi hrano povežejo s prisotnostjo človeka, kar je eden izmed glavnih vzrokov za pojavljanje konfliktov med človekom in medvedom. V interesu vseh nas je ohraniti naravno plašnost medvedov.  
 

Komentarjev 1
  • borut54 11:21 23.september 2017.

    Medvedov je preveč. Vsi ti uradniki, kamor tudi te, ki so znižali odškodnino so prf........ Ni ga denarja, za tako škodo, ki je bila povzročena temu gospodu. Predlagam, da razliko v odškodnini plača tista mularija, ki je v Mariboru popackala ...prikaži več stavbo kot protest proti odstrelu medvedov. Sam se vsak dan sprehajam s psom, ki je večinoma privezan toda nikoli ne veš če boš srečal medveda. Medvedov je preveč. Če že ženske delajo umetne splave jih naj pa tudi medvedje, plača naj pa tista mularija.