Vizita za živali > Novice
7115 ogledov

"Moj dan je bil grozljiv"

Umrli kuža Hnaz in deklica Ella
Njegova objava ima skoraj 80.000 delitev in več kot 15.000 komentarjev …

"Moj dan je bil grozljiv. Zaradi zastrupitve z vodo je umrl naš neverjetni dveletni šnavcer,” je v svoji Facebook objavi zapisal zaprepadeni skrbnik Jan Walsh, ki prosi k delitvi objave.

V objavi pojasnjuje, da so psu Hanzu na družinskem izletu v vodo metali palico, ki jo je nosil ven. Ob tem je zaužil prevelike količine vode in se z njo zastrupil. Bil je popolnoma zdrav pes, več kot uro po zastrupitvi ni kazal nikakršnih simptomov. Ko so videli, da je slab, so ga nemudoma odpeljali k veterinarju. Čeprav ga je ta poskusil rešiti, mu ni uspelo. Kuža je že zaužil preveliko količino vode.

Ob tem je Walsh zapisal, da vsi skrbniki vedo, da so lahko rozine in čokolada škodljivi za pse. Niso pa vedeli, da jih lahko ubije tudi voda. “To se nam ne bo več zgodilo. Bi pa rad opozoril tudi ostale na to možnost,” dodaja. Na fotografiji na objavi je zadnja fotografija njegovega psa na plaži. 

Umrl zaradi zastrupitve z vodo | Avtor: Profimedia Profimedia

To vodi do hiponatremije

"Večina lastnikov je pozorna na to, da pes ne bi popil premalo in bi posledično prišlo do dehidracije, ne pa obratno," ugotavlja veterinarka s Klinike tristokosmatih Iris Selan. "A dejstvo je, da lahko nekateri psi zaužijejo ogromne količine vode v zelo kratkem času. Zastrupitev z vodo, ki vodi do hiponatremije oziroma zmanjšane koncentracije natrija v plazmi, je sicer dokaj redka, a je lahko življenjsko ogrožajoča," opozarja.

Pravi, da jo najpogosteje vidimo pri psih, ki se radi igrajo z vodo ali v vodi: "Prinašanje igrač iz vode in tekmovanje z drugimi psi je eden od načinov, da pes zaužije večje količine vode. Drug pogost način je lovljenje curka iz zalivalne cevi ali škropilca, potapljanje in tako dalje."

Simptomi zastrupitve z vodo so po njenih obesedah izguba koordinacije, letargičnost, napihnjenost, bruhanje,  steklen pogled, razširjene zenice, blede dlesni, močno slinjenje, oteženo dihanje, napadi in koma.

Kaj se zgodi, ko pes zaužije preveč vode?

"Zmanjšana vrednost natrija v plazmi se pojavi, ko v telo vstopi več tekočine, kot jo organizem lahko v ustreznem času predela," opisuje Iris Selan. Prisotnost tolikšne količine vode po njenih navedbah razredči telesne tekočine in tako ustvari spremembo v ravnovesju elektrolitov, ki je nevarna in lahko usodna za živali: "Če je vode preveč, se bo količina natrija v medcelični tekočini znižala, kar bo onemogočilo osnovno nalogo natrija, to je uravnavanje krvnega tlaka, mišičnih in živčnih funkcij."

Ko koncentracija natrija v medcelični tekočini pade, se celice začno polniti z vodo, ker telo poskuša uravnati raven natrija znotraj celic s padajočo količino tega izven njih: "Ta pritok vode pa povzroči, da celice, tudi tiste v možganih, nabreknejo. Poškoduje se lahko tudi centralno živčevje."

Slana, sladka, čista voda ...

Pojasnjuje, da teh primerov na srečo ni veliko: "Morda en ali dva na leto." Ob tem pa pravi, da je vseno potrebno opzorilo, saj psi, ki se igrajo in norijo, nimajo občutka, kaj je preveč in kaj prava količina.

To po njenih besedah nima povezave s čisto ali onesnaženo vodo, sladko ali morsko: "Gre predvsem za prekomerne količine vode."

Dodaja, da jo veliko ljudi sprašuje, kaj je preveč in kaj ravno pravšnja količina vode za psa. "Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, saj je vsako telo osebek zase," je sklenila. 

Komentarjev 2
  • Vesna Dolšak 15:01 06.september 2017.

    Alioness, v tem primeru je bila voda tujek, ne.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:44 06.september 2017.

    Ampak to je zavajujoče, da se reče, da je prišlo do zastrupitve. Zastrupitev pomeni vnos tujka v telo, na pa redčenje krvi zaradi vode. Torej se bo potrebno zmislit en drug izraz. Čist tako, by the way. :)

Sorodne novice