Vizita za živali > Novice
9576 ogledov

Najboljše pasme za starejše

Corgi Profiemdia
Raziskave so že večkrat potrdile, da imajo hišne živali številne pozitivne vplive na duševno, fizično in čustveno zdravlje starejših.

Psi so še dodatno koristni z vidika gibanja, saj jih je potrebno voziti na sprehode, kjer poteka tudi druženje z ostalimi ljudmi, predvsem s skrbniki psov.

Tudi igranje s psom v notranjosti je lahko odlična aktivnost za starejše. Še pomembnejša od fizične aktivnosti, pa sta čustvena podpora in družba, ki jo nudi kuža.

pes, jack russell Vizita za živali Pasme z najdaljšo življenjsko dobo Kuvasz Lestvica Vizita za živali To so najbolj zveste pasme psov Zlati prinašalec Lestvica Vizita za živali Te pasme psov nudijo odlično čustveno podporo

Seveda niso vsi psi primerni za starejše osebe, psa je treba izbrati tudi glede na zdravje starejših, njihovih fizičnih zmožnosti in okolice. Če živi v bloku, bo skrb za psa nekoliko zahtevnejša, saj ga bo moral večkrat dnevno peljati ven na potrebo. Starejši morajo imeti manjše pasme, ki jih s potegom za povodec ali pri igri ne poškodujejo. Primernejše so tudi bolj umirjene pasme, saj bodo zelo aktivnim psom težko kos.

Za starejše je morda smiselno razmisliti tudi o starejšem psu, ki ga lahko posvojite v zavetišču. Ti so lahko že zelo umirjeni, v zavetišču pa vam bodo priporočili najprimernejšega pasjega “seniorčka”

Pasme za starejše

Na številnih lestvicah pasem za starejše smo izbrali tistih pet, ki se najpogosteje pojavljajo.

Med njimi so na čisto vseh lestvicah pudlji, ki so zelo inteligentni in lahko učljivi ter nezahtevni za nego.

Na večini lestvic najdemo tudi maltežane, ki so majhni in praviloma umirjeni psi.

Tudi mops se pojavlja na večini lestvic, saj je tih in nežen ter ne potrebuje toliko gibanja kot kakšne aktivnejše pasme.

Med pasmami za seniorje je tudi Cavalier King Charles španjel, ki je ljubek in privržen.

Za tiste bolj aktivne se na lestvicah pojavlja Valižanski ovčar (Pembroke Corgi), ki je poslušen, ljubeč, prijazen, pa tudi zelo dober čuvaj.

Komentarjev 2
  • batom 14:49 17.september 2018.

    zdravlje ?