Vizita za živali > Novice
18455 ogledov

Ne boste verjeli, kaj vse vključuje cena za cepljenje psa

Cepljenje psa
Skrbno načrtujte cepljenje svojega psa, saj bo zamuda pomenila dodatne stroške.

Z uveljavitvijo spremembe Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline je bil v Sloveniji že leta 2014 uveden nov režim cepljenja psov. "V letu 2014 so morali biti cepljeni vsi psi in takrat je lastnik, glede na število predhodnih rednih cepljenj, dobil sporočilo o naslednjem datumu cepljenja," so nam pojasnili na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Lahko preverite datum

Zdaj lastnikov psov ne obveščajo več, pisna opozorila pred iztekom cepljenja pošiljajo le še nekatere veterinarske ambulante. Sicer pa mora skrbnik točno vedeti, kdaj ima njegov kuža naslednje cepljenje.

Pojasnjujejo, da ima vsak lastnik datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini v Centralnem registru psov in ali se podatek v CRPsi in podatek v potnem listu ujemata. Podatke najdete TUKAJ

Če lastnik zamudi cepljenje svojega psa, nov režim cepljenja ne velja in mora psa ponovno cepiti že v roku enega leta. To velja tudi v primeru, da lastnik zamudi cepljenje le en dan.

Načeloma po novem režimu velja pravilo, da se lahko po treh zaporednih vsakoletnih cepljenjih četrto in nadaljnja cepljenja izvedejo šele čez toliko let, kot to določa proizvajalec cepiva zadnjega cepljenja. Ponavadi je to šele čez tri leta. Če drugo, tretje ali nadaljnje cepljenje ni izvedeno v predpisanih rokih, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo oziroma primarno cepljenje in je treba psa ponovno cepiti že v roku enega leta.

Podatkov, koliko skrbnikov zamudi s cepljenjem na upravi nimajo. So pa pojasnili, da znaša sankcija za nevakciniranega psa 125 evrov. "Nadzor glede pravočasnega cepljenja psov proti steklini se vrši nad podatki vpisanimi v centralni register psov, kot je določeno z letnim planom dela UVHVVR," dodajajo.

"V primeru, da pes zboli ali je bolan v času, ko bi moral biti ponovno cepljen proti steklini, ter je strokovna presoja veterinarja, da je zdravstveno stanje psa tako, da je cepljenje kontraindicirano, potem se cepljenje prestavi. Vsak primer se obravnava individualno," še pravijo.

Pred cepljenjem tudi dehelmintizacija in pregled 

“Višina cene cepljena psov proti steklini je 31,42 evra. V ceno je všteto cepljenje, dehelmintizacija in vpis cepljenja v regiter,” nam je pojasnila diretorica veterinarske zbornice RS dr. vet. med. Anita Kermavnar. Dehelmintizacija pomeni, da mora pes prejeti tudi sredstvo proti črevesnim zajedavcem.

Dodaja, da pri določanju višine cene cepljena sodeluje Veterinarska zbornica s Svetom uporabnikov pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano ter Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, saj se cepljenje psov proti steklini opravlja kot veterinarska dejavnost v okviru mreže javne veterinarske službe.

Posredovala nam je tudi Standardni operativni postopek za cepljenje psov in mačk, v katerem je podrobna strokovna razčlenitev veterinarske storitve cepljenja živali.

Veterinar | Avtor: Profimedias Profimedias
Ta predvideva, da se pri vseh živalih, ki bodo cepljene, opravi tudi klinični pregled. “Klinični pregled se opravi z namenom ugotovitve prisotnosti morebitnih bolezni, ki bi posledično lahko povzročile nezadosten imunski odziv in s tem preprečila popolno zaščito živali pred cepnimi boleznimi,” opredeljuje.

Standardni klinični pregled živali tako obsega opazovanje prihoda živali v ambulanto ali na cepno mesto in njeno interakcijo z okoljem ambulante in zaposlenimi, opazovanje interakcije živali z lastnikom, opazovanje gibanja in obnašanja živali, anamneza lastnika, ki opiše trenutno zdravstveno stanje živali in zdravstveno stanje v zadnjih treh do šestih mesecih. Med drugim vključuje tudi opazovanje rejnega stanja živali, pregled dlake, pregled kože, pregled vidnih sluznic, pregled izcedkov iz naravnih odprtin, merjenje telesne temperature in druge klinične preiskave, ki bi lahko potrdile ali ovrgle sum prisotnosti bolezni.

“Veterinar se, glede na dane okoliščine, lahko prosto odloči o tem kakšen kliničen pregled bo opravil in za to svojo odločitev nosi polno odgovornost,” še piše v Standardnem operativnem postopku.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • blueone 18:48 08.oktober 2017.

    Koliko ista storitev pride v Avstriji?

  • vzev 10:15 08.oktober 2017.

    Kakšen pregled neki. Še nikoli ni veterinar pregledal psa. Samo injekcija in je konec.

  • moder 09:46 08.oktober 2017.

    dober biznis,...

Sorodne novice