Vizita za živali > Novice
3163 ogledov

Pozor! Takšna žival ni vesela

Mops
Skrbnikom je pogostokrat vseeno ...

Tako kot pri ljudeh lahko tudi pri živalih govorimo o debelosti epidemičnih razsežnosti, saj naj bi bila po nekaterih podatkih skoraj polovica vseh mačk in psov na svetu predebelih, je poročal portal The Life Science. 

Vizita za živali Ali psi uživajo v čohanju po glavi?

Medtem ko se domače živali, ki imajo prekomerno telesno težo, za razliko od ljudi ne soočajo z družbeno stigmo in izključenostjo, ima debelost tudi pri štirinožcih številne zdravstvene in čustvene negativne posledice. Med drugim lahko povzroči zaplete v skoraj vseh sistemih v telesu in posledično različne bolezni od diabetesa do osteoartritisa.

Skoraj dve leti manj

Skrbnikom je pogostokrat vseeno, če so njihovi štirinožni prijatelji predebeli, nekaterim se to zdi celo prisrčno; a študija življenjske dobe pri labradorcih je pokazala, da imajo psi, katerih telesna teža je bila za 10 do 20 odstotkov nad priporočeno zgornjo mejo, v povprečju za 1,8 leta krajše življenje. 

Vizita za živali Zato psi žvečijo pohištvo in copate

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji The Veterinary Journal, je ugotovila, da ima debelost čustvene posledice na živali. Predebeli kosmatinci so dosegli slabše rezultate v vitalnosti, kakovosti življenja, bolečinah in čustvenih motnjah. Vendar raziskovalci ob tem izpostavljajo, da obstaja rešitev za živali, saj se s hujšanjem njihovo čustveno stanje izboljša. Slaba stran tega pa je, da tudi živali - podobno kot ljudje - kilograme veliko lažje pridobijo, kot izgubijo. Po nekaterih podatkih naj bi bilo pri hujšanju uspešnih le nekaj več kot 60 odstotkov domačih živali.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice