Vizita za živali > Novice
244 ogledov

Slovenskim čebelarjem še eno prestižno priznanje

Peter Pečenko, urbani čebelar. Anže Petkovšek Urbani čebelar Peter Pečenko v šiški.
Znani dobitniki prestižnih nagrad...

Po tem, ko je Organizacija Združenih narodov na predlog Čebelarske zveze Slovenije razglasila 20. maj za svetovni dan čebel, pomembno priznanje za naše čebelarje prihaja še iz evropskega  parlamenta. Znani so namreč dobitniki nagrad državljan Evrope za leto 2018 in med njimi je tudi Čebelarska zveza Slovenije in to zaradi spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju pobude za razglasitev Svetovnega dneva čebel ​​​​​.

Peter Pečenko, urbani čebelar. Slovenija Mestne čebele imajo zelo dobro pašo

Čebelarsko zvezo Slovenije so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali vsi evropski poslanke in poslanci iz Slovenije.

Čebelarji Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot so zapisali predlagatelji, je pobuda "odličen primer spodbujanja medsebojnega razumevanja in spletanja trdnejših vezi med državljani na evropski ravni. S tem izjemnim uspehom in udejanjanjem čezmejnega ter mednarodnega sodelovanja je Čebelarska zveza Slovenije postala ambasadorka evropskega združevanja. Slovenski uspeh je hkrati tudi uspeh združene Evropske unije. Dokazuje, kako močni smo lahko Evropejci, če stopimo skupaj za uresničitev dobre ideje."

Tradicionalni panji, čebele, Slovenija Tudi na festivalu za ljubitelje živali Vizita za živali Toliko čebelarjev imamo v Sloveniji

Z Evropske komisije so še sporočili, da bo nacionalna podelitev nagradev petek, 29. junija v Sloveniji, osrednji dogodek za vse nagrajence pa bo oktobra v Bruslju.

Za kakšno nagrado gre?

Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov.

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope iz Slovenije prejeli:

· 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza;

· 2013: dr. Boris Pahor;

· 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar;

· 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar;

· 2016: dr. Evgen Bavčar

· 2017: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.