Vizita za živali > Novice
11638 ogledov

Tako škodljive so domače živali za okolje

pes mačka Shutterstock
Je ekološki odtis naših ljubljenčkov res tako grozovit?

Leta 2009 sta Brenda in Robert Vale izdala knjigo "Time to eat the dog?" ("Je čas, da pojemo psa"), v kateri novozelandska avtorja trdita, da je ekološki odtis mačk in psov hujši kot ta osebnega avta. Veliko mednarodnih medijev je študijo na svojih spletnih straneh, v časopisih in oddajah objavilo, kar je švicarsko podjetje ESU-Services, specializiraao na izdajanje ekoloških bilanc, spodbudilo, da je še enkrat preračunalo dejanski vpliv, ki ga imajo naši ljubljenčki (v študiju so vključili konje, pse, mačke, zajce, ptice in ribe) na okolje.

Boo Žalostna zgodba... Vizita za živali Poginil "najbolj ljubek pes na svetu"

Psi in mačke niso najhujši "grešniki" med domačimi živali

ESU-Services je v študijo vključil vse relevantne vplive na okolje, ki jih ustvari nakup in skrb za domače živali – hranjenje, bivališče, iztrebki, vožnje z avtomobilom za sprehod ali obisk pri veterinarju in različne dodatne nakupe. Vpliv na okolje posamezne živali so nato strnili v indikator in ga primerjali z ekološkim odtisom vožnje z osebnim avtom.

konj jezdec jahanje ježa | Avtor: Profimedia Profimedia
Od vseh živali je najslabše odrezal konj, katerega letni ekološki odtis je primerljiv z 21.500 kilometrov dolgo vožnjo z osebnim avtomobilom. To je znatno več kot v povprečju letno prevozi slovenski voznik (po podatkih Statističnega Urada RS je povprečni slovenski voznik leta 2014 prevozil 12.653 kilometrov). Psi in mačke so v študiji švicarskega podjetja "grešili" občutno manj (3700 oz. 1400 kilometrov).

Na splošno velja, da se ekološki odtis veča glede na velikost živali, saj velike živali več pijejo in jejo. Lastniki pa lahko z nekaj koraki tudi zmanjšajo ekološki odtis živali – če za konja namesto sena v boksih uporabljajo domače oblance lahko na primer za skoraj 30 odstotkov zmanjšajo ekološki odtis živali.

Azijski slon Elephas maximus Presenetljivo Vizita za živali V tem so sloni celo boljši od ljudi

Pasja prehrana BARF posebej škodljiva za okolje

Po podatkih švicarskega podjetja je nov trend biološko primerne surove hrane (BARF) za pse zelo slab za okolje. Tradicionalna industrijska prehrana za pse se izdelovaluje iz stranskih proizvodov in ostankov iz klavnic, ki ne predstavljajo večje obremenitve za okolje, pri BARF hrani pa je nekoliko drugače. "'Luksuzna' hrana za pse pa sestoji iz kar 75 odstotkov živalskih sestavin, večinoma kakovostnega mesa. Tak način prehranjevanja lahko ekološki odtis psa potroji," so zapisali švicarski strokovnjaki.

Meso | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 5
  • peter709 12:25 11.februar 2019.

    Kakšne neskladne primerjave! Bedasto!😵

  • Snežinko 09:47 21.januar 2019.

    Da nekomu sploh pride na misel raziskovati kaj takega mu mora manjkati najmanj par koleščkov v glavi, tisti, ki pa jih ima se vrtijo v kontra smer ali so zataknjeni. Raziskovati "ogljični odtis" KOGARKOLI, ki je naravna "sestavina" zemlje je ...prikaži veče kratkomalo sramotno, idiotsko... Po tej raziskavi bi bilo najbolje, da se vrže nekaj atomskih, da se tako pobije vse, kar je živo na zemlji. V nekaj sto letih bi se zemlja itak pobrala in imela idealni "ogljični odtis" brez živih bitj, ki samo svinjajo...

  • Lavdan 16:47 20.januar 2019.

    Konj tehta 500 kg, pes pa 30 kg in kakšna je potem logika. Pri vsem tem smo ljudje največji packi.