Vizita za živali > Novice
3158 ogledov

Tega o kresničkah (morda) niste vedeli

Kresnička Profiemdia
Kresničke so ene od najbolj priljubljenih insektov, saj nas v poletnih nočeh razveselijo s svojo svetlobo. Ste se kdaj vprašali, zakaj svetijo, kako jim to uspe in kako jih lahko zaščitimo?

Kresničke so hroščki, ki s posebno kemično reakcijo v poletnih nočeh svetijo in tako iščejo svojega partnerja. Strokovnjakinja Lynn Frierson Faust, ki je dolgo opazovala te prečudovite živalice, je ugotovila, da včasih svetijo tudi iz drugih razlogov. Sodeč po izsledkih njenega raziskovanja, ki ga je objavila v novi knjigi "Fireflies, Glow-worms, and Lightning Bugs", včasih svetijo, ko so v nevarnosti in se denimo ujamejo v pajkovo mrežo. Včasih svetijo celo po smrti.

Kresničke | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomaga jim lahko vsakdo od nas

Lynn Frierson Faust piše, da obstaja okoli dva tisoč različnih vrst kreničk, najdemo jih na vseh kontinentih, razen na Antarktiki.

Obenem strokovnjakinja v knjigi opozarja, da so zaradi svetlobnega onesnaževanja kresničke vedno bolj ogrožene in da jim lahko pomaga vsakdo izmed nas. Ker kresničke zaradi prižganih luči v nočnem času težje najdejo svojega partnerja, jim boste najbolj pomagali tako, da boste ponoči ugasnili vse luči.

Kresničke se sicer svetijo s pomočjo encima luciferazana, ki pretvori aromatično snov luciferin v zmes oxyluciferin. Ko preide ta zmes v osnovno stanje, odda svetlobo, kin am je tako všeč.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice