Vizita za živali
23055 ogledov

Tu lahko v živo spoznate norveško gozdno mačko

norveška gozdna mačka
1/5
Teja Tegelj - Veloris
Norveška gozdna mačka izvira iz skandinavskih gozdov in velja za eno večjih pasem mačk, ki jih poznamo. Najbolj prepoznavna je po svojem veličastnem izgledu in gosti dlaki.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo 2. junija med 10.00 in 18.00 odvijal v Novi Gorici, boste med drugimi lahko spoznali slikarko, magistrico znanosti in profesorico likovne umetnosti Tejo Tegelj. Sogovornica je lepoto tega sveta odkrila v očarljivi pasmi norveške gozdne mačke. V svoj dom je sprejela tri očarljive predstavnice pasme in je trenutno edina aktivna vzrediteljica norveških gozdnih mačk v Sloveniji. 

V primeru slabega vremena Festival za ljubitelje živali premikamo na 16. junij. 

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
"Ta pasma mačke mi je po izgledu posebna in očarljiva zaradi dolgega ravnega grškega profila, enakostraničnih trikotnikov, ki se pojavljajo na njenem obrazu, njenih zapeljivih s črno obrobljenih oči v obliki mandlja in nadvse prikupnih čopkov na ušesih," je uvodoma svojo ljubezen do omenjene pasme opisala sogovornica. 

 

Kljub svoji veliki ljubezni do slikanja je čopiče trenutno pospravila na stran, saj je v svojem vzrejališču Veloris celotno pozornost posvetila mladičkom. Kot nam je zaupala, se je njena ljubezen do omenjene pasme razvila že v otroštvu. Pred leti pa se je začela intenzivneje zanimati za pasmo, kjer je spoznala, kako čudovite pravzaprav so norveške gozdne mačke. Nato ni dolgo trajalo, preden je v njen dom prispela nova štirinožna prijateljica.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

"Po dveh letih intenzivnega spoznavanja evropskih rejcev in njihovih mačk sem si izoblikovala vzrejno vizijo, tip mačke in vzrejne prioritete. Prizadevam si za ohranjanje standarda mačke/lepote, njenega zdravja in dobrega počutja," je pojasnila Teja. Omenila je še, da so se letos v vzrejališču Veloris razveselili prvih dveh legel krasnih mačk. Mladički iz prvega legla bodo kmalu odšli v nove domove, mladički iz drugega legla pa se še vedno pridno učijo veščin in socializacije ter iščejo nove ljubeče domove.

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Kot je še razložila Teja, norveška gozdna mačka izvira iz skandinavskih gozdov. Je hkrati elegantna in mišično grajena velika mačka veličastnega izgleda. Ima gosto poddlako in vodoodporno naddlako, ki je prilagojena na mrzlo podnebje. "Zlasti v zimskih mesecih jo krasi čudovita ovratnica okoli vratu, dolg košat rep in lepe vrečaste hlače na zadnjih tačkah. Poseben čar ji dajejo čopki okoli ušes," je dodala.

Norveške gozdne mačke si boste lahko pobližje ogledali v živo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 2. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Norveške gozdne mačke zaradi svojega imena in porekla veljajo za odlične plezalke in najdejo pot tudi do najvišjih omar in polic v hiši. Dotične mačke so tudi veliki ljubitelji opazovanja, zaradi česar je mačje drevo skoraj obvezna oprema. "Posebnost te mačke je, da z drevesa pleza z glavo navzdol, kar ji omogoča njen dolg rep. Zanimivost je tudi ta, da je med skrbniki in poznavalci pasme norveška gozdna mačka znana kot mačka-pes zaradi svojega prijaznega značaja in inteligence," je pojasnila.

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Odrasli samci tehtajo tudi do devet kilogramov

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Norveške gozdne mačke sodijo med večje mačke. Odrasli samci tehtajo tudi od 5,5 do devet kilogramov, samice pa od 3,5 do osem kilogramov. Ker gre za veliko mačko, ta počasneje odrašča in polno odraslost doseže tudi pri petih letih. A kljub velikosti in atletsko grajenemu telesu je ta mačka izjemno uglajena. Po izvoru pa gre za naravno in zato tudi relativno zdravo pasmo, so pa zanjo priporočeni pregledi za bolezni srca.

Kljub velikosti mačke pa Teja miri, da je lahko norveška gozdna mačka z lahkoto zgolj notranja mačka, vendar potrebuje dovolj igralne in plezalne površine.

"Seveda je za mačko lahko posebno doživetje tudi izhod iz zaprtih prostorov, a v tem primeru obvezno pod nadzorom na povodcu ali v zunanji primerno zaščiteni ogradi," je opozorila ter dodala, da veliko skrbnikov v želji po omogočanju "svobode" pasemsko mačko izpusti na prostost, kar pa se pogosto ne konča dobro.

pasji frizbi Nastop Vizita za živali Iz Amerike se je preselila v Slovenijo, navdušuje nas s ...

Pasma, ki se naveže na svojega skrbnika

Zaradi svoje ljubeče in prilagodljive narave so norveške gozdne mače primerne za družine in začetnike, ki nimajo izkušenj z mačkami. "Mnenje, da ko imaš enkrat norveško gozdno mačko, ne razmišljaš več o drugi pasmi, si delijo številni skrbniki te pasme," je povedala Teja ter poudarila, da se omenjena pasma lahko tesno naveže na svojega lastnika, vendar ne v smislu odvisnosti, temveč gre za čisto posebno vez.

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Podobno kot ljudje imajo tudi mačke običajno svojega najljubšega družinskega člana. "Samica Agnes je spletla tesno vez z mojim možem in mu z lizanjem redno izkazuje naklonjenost, če le dobi priložnost. Sama pa sem prav posebno vez doživela z drugo samico Goldie. Kot umetnica in empatična oseba se z lahkoto vživim v občutenja drugih in to se mi je zgodilo tudi pri Goldie," je začela.

blazno blatno dog dancing Prvič v Sloveniji Slovenija Nova pasja disciplina zavzema Evropo: kmalu tudi pri nas

V nadaljevanju je povedala, da je prve dni po prihodu v dom Goldie potrebovala precej njene bližine: "Ko je ležala na kavču tesno ob meni, sem v nekem trenutku čuječnosti močno začutila njeno naravo, ki jo nosi v sebi še iz življenja v divjini. To je neverjeten občutek svobode, živosti in intenzivne prisotnosti. Ta dragocena izkušnja mi je dala vedeti, da ta mačka potrebuje priložnost, da izživi svojo radovedno naravo, inteligenco in še vedno močan lovski nagon."

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Za to pa obstaja odlična interaktivna igra. Goldie ima najraje igro z imenom ulovi in prinesi žogico. Sogovornica še omeni, da je Goldie tudi izredno čuteča in dovzetna za čustvena razpoloženja družinskih članov: "V hecu jo imenujem kar družinska terapevtka."

Bengalska mačka ni tiger Slovenija Na Žurnalovem festivalu tudi ta edinstvena pasma mačk

Teja je tudi povedala, da te mačke z ljudmi komunicirajo z mimiko, očmi in nežnim mijavkanjem, ki pa ni glasno. Mačke se prav tako ravnajo po svojem skrbniku. Kadar je ta aktiven in v pogonu, se tudi mačke aktivirajo in dirkajo po prostorih. Ko pa se človek umiri in nekaj časa sedi ali leži, se tudi mačke umirijo in uležejo, najraje v človekovi bližini.

norveška gozdna mačka | Avtor: Teja Tegelj - Veloris Teja Tegelj - Veloris
Norveške gozdne mačke veljajo za precej družabno pasmo, ki se odlično počuti v družbi svojega skrbnika in drugih mačk. Pri Teji veljajo mačke za družinske članice, trenutno pa živahni mladički ves čas iščejo njihovo družbo. Sami imajo doma tri odrasle mačke, dve samici in enega samca. Poleg odraslih mačk pa imajo tudi mladičke.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Hobbyhorsing Nova disciplina Vizita za živali Nova disciplina: osvojila Finsko, zdaj osvaja Slovenijo
Komentarjev 8
  • Enzgg4 18:21 29.maj 2024.

    Kdor hoče mačka, jih ima polna zavetišča. Lahko pa spije tudi 10 pirov, 2 litra vina ali par deci šnopca.

  • Ender3 17:33 25.maj 2024.

    Lepe živalce v vsej svoji veličini..

Sorodne novice