Vreme
56941 ogledov

Srednjeročna napoved: Kot kaže, ohladitev prihaja šele ...

vročina Saša Despot
Junij bo med tremi najtoplejšimi od začetka meritev, pišejo vremenoslovci portala ciklon.si - pridružil se bo junijema leta 2003 in 2019.

Vročinski val se bo precej podaljšal, v naslednjem tednu bo prevladovalo večinoma sončno in precej vroče vreme. Kot napovedujejo meteorologi portala, bo verjetnost za pojav vročinskih neviht sprva majhna, več možnosti za padavine bo predvidoma ob koncu tedna. "Meja med subtropsko zračno maso in bolj nestabilno atlantsko maso bo potekala severno od Alp. Lahko si obetajo precej nevihtno in burno vremensko dogajanje nad Zahodno, Srednjo in Severno Evropo," dodajajo.

Po prvi tropski noči v Ljubljani jih bo sledilo še nekaj, toplejša pa bodo tudi jutra, saj bo zapihal še jugozahodni veter. 

Kakšne bodo temperature v posameznih delih Slovenije, preverite v članku Tako dolgo bo vztrajala pasja vročina.

Ponekod celo 37 stopinj Celzija

Najbolj vroče bo po napovedih vremenoslovcev v četrtek - ponekod na vzhodu bo živo srebro lahko doseglo celo 37 stopinj Celzija.

Na območju Balkana bo še bolj toplo, napovedujejo temperature čez 40 stopinj Celzija, "kar pomeni, da bo zlahka presežen beograjski junijski rekord s +37,4 °C".

Kdaj končno sledi ohladitev? "V petek bi nas lahko doseglo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka, ki bi prineslo osvežitev, vendar napoved je še precej negotova, kajti to osvežitev zaenkrat vidijo le nekateri izračuni," pojasnjujejo vremenoslovci. Če se bo jedro pomaknilo zahodneje od nas, "kot kaže večina izračunov", pa bo po 28. juniju vročina znova pritisnila.

"Tudi na začetku julija se bo nadaljevalo vroče poletno vreme, morda se kaže sprememba po 5. juliju z nekoliko več padavinami in atlantsko motnjo, ki je zaenkrat videti tako na evropskem kot ameriškem modelu," še pišejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar drecos
    drecos 07:38 21.junij 2021.

    nikoli prav so celo napovedovali sneg pa nič nesposobnezi blesavi ne verjamem

  • krucefiks 20:36 20.junij 2021.

    nisem niti do kraja novice prečital,je nesmiselno ,ker je v navadi že da je vse narobe napovedano,redkokdaj kaj vam rata vremenarji

Sorodne novice