Zdravje
408 ogledov

15 stvari v domu, ki lahko resno poškodujejo male otroke

Otroci v knjižnici Profimedia
Pogosto mislimo, da smo odstranili vse otrokom nevarne stvari iz našega doma. Vseeno puščamo stvari, za katere niti ne pomislimo, da lahko resno poškodujejo otroka.

Nekdanja varuška Kriss Keller je napisala knjigo o zaščiti otrok z naslovom "Bodite pozorni: Vroče in pekoče stvari." V knjigi je predstavila svoje izkušnje in vse manj znane stvari, za katere ne pomislimo, da lahko poškodujejo otroka.

Za Daily Mail je zapisala 15 stvari, na katere je treba biti še posebej pozoren.

Vtičnice

O njih se pogosto ne govori dovolj. Vtičnice so zmeraj na dosegu roke, so blizu in imajo luknje. Zaradi teh lastnosti jih je potrebno zavarovati z zaščito.

Čistilna sredstva

Čistilna sredstva vedno pospravite nekam visoko, kjer otroci ne bodo mogli priti do njih. Običajno v predalu pod umivalnikom najdemo tablete za pomivalni stroj in tudi čistila, kar je zelo nevarno, saj lahko otrok zlahka dostopa do njih.

Čistila | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Prav tako otroke privlačijo barvaste plastenke in papirčki, ki jih pogosto najdemo na čistilih. Zaščitite predal ali pa pospravite čistilna sredstva na višje mesto.

Palčke

Palčke lahko uporabljamo za vezanje rož, za žar ali pa za koktejle, vendar so vse enako nevarne za naše otroke, saj žvečijo vse, kar jim pade v oči.

Pentlje, trakovi, vrv

Otroci se ne znajo sami odvezati, vendar se znajo sami ponesreči zavezati. Bolje je, če vse takšne stvari odstranite iz njihovega okolja.

Terase in balkoni

Čeprav je to že precej znana tema, jo je vseeno potrebno omeniti. Če imate popolnoma steklena vrata, nalepite nanj nekaj nalepk, da bodo otroci videli, da je vmes steklo. Prav tako naj so vrata stalno zaprta.

 

Igle

Vse igle držite stran od otrok.

Rože z bodicami

Čeprav vrtnice, kaktusi in nekatera okrasna grmičevja izgledajo čudovito, vseeno predstavljajo veliko nevarnost vašim otrokom. Bodite pozorni, da otrok ne more doseči rož z bodicami.

Kozmetika

Parfumi, aceton, kreme za obraz in ličila so precej nevarna za otroke, saj jih lahko dajejo v usta ali pa jih ližejo oziroma pijejo. Zaradi tega jih hranite zaprte v omarah ali v kopalnici, kjer so izven dosega rok.

ličila, kozmetika | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Okrasno cvetje, potpuri in dišeče palčke

Večina ljudi nanje ne pomisli, vendar jih otroci z veseljem dajejo v usta, saj izgledajo precej lepo. Vendar to lahko povzroči resne posledice, saj vsebujejo različne kemikalije, ki so nevarne za ljudi.

Zdravila

Otroci ne opazijo razlike med zdravili in običajnimi bomboni, zato jim nikoli ne dovolite, da se igrajo z njimi.

Kuhinjski pripomočki

Vsi vemo, da je nož nevaren, vendar pogosto pozabimo na lupilnike, strgalnike in mešalnike. Te so tudi zelo nevarni za otroke, zato jih hranite izven njihovega dosega.

Pasovi, šali in kravate

Čeprav si brez njih ne predstavljamo življenja, so za otroke precej nevarni. Otroku lahko na njih hitro spodrsne, prav tako se lahko z njimi ponesreči zadavijo ali zadušijo.

Nakit

Kakor nam izgleda lepo, svetleče in zanimivo, prav tako izgleda tudi otrokom. Če ne želite, da otroci pogoltnejo nakit ali pa si ga potisnejo v nos, ga raje hranite na varnem.

Zlat nakit | Avtor: Shutterstock Fotografija je simbolična. Shutterstock

Plastične vrečke in zavese za prho

Obe zadevi sta lahko precej nevarni. Še posebej vrečke, saj si jih med igro nadenejo na glavo, zaradi česar se lahko tudi zadušijo. Prav tako se otroci lahko zavijejo v zavese za prho. Zaradi težke mokre zavese lahko pride tudi zadušitve. Pravzaprav otrok nikoli ne smemo puščati samih v kopalnici.

Osvežilci zraka

Osvežilci zraka so zelo strupeni za vašega otroka, prav tako se mu zdijo zanimivi. Poleg tega lahko osvežilci vsebujejo tudi alergene, zato je bolje, da jih ne hranite v bližini majhnih otrok.ž

Nasilje v šoli Hitro Zdravje Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte!
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice