Zdravje > Aktualno
8085 ogledov

Dejstva o cvetnem prahu, ki jih morate poznati

Cvetni prah Profimedias
V zraku bodo večje količine cvetnega prahu smreke in bora, ki so v maju vzrok za rumene prevleke na balkonih, okenskih policah, avtomobilih.

Čeprav so padavine, ki so sprale cvetni prah, prinesle veliko olajšanje za alergike, je pred nami sezona cvetnega prahu trav. To pomeni veliko obremenitev po nekaterih nižinah, kar prav tako vpliva na zdravje. "Obremenitev s cvetnim prahom trav bo srednje visoka do občasno visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca, kislice in krišine," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, "da zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča."

Cvetoče drevo, alergija Alergije Zdravje Seneni nahod bo letos hujši in dolgotrajnejši

cvetni prah seneni nahod | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kaj nas čaka ta teden?

V gozdovih še vedno cveti mali jesen, ostala drevesa zaključujejo sezono. Iglavci sproščajo v zrak večje količine cvetnega prahu. V Primorju je v zraku tudi cvetni prah krišine, dodajajo na NIJZ in dodajajo nekaj informacij, ki si jih velja zapomniti.

V zraku bodo večje količine cvetnega prahu smreke in bora, ki so v maju vzrok za rumene prevleke na balkonih, okenskih policah, avtomobilih.

Cvetni prah na polici je prav tako alergen

  • Mali jesen raste na toplih rastiščih po celi Sloveniji, zelo pogost je v toploljubnih listnatih gozdovih zahodne Slovenije.
  • Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv.
  • Cvetni prah, ki se je posedel iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg).
Prepričajte se, da ste odstranili glavico klopa, in kosmatinca opazujte še nekaj Srbež pri psu Vizita za živali Gre za alergijo na cvetni prah?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.