Zdravje > Aktualno
12673 ogledov

Dejstvo: Umre več bolnikov kot zaradi rakov prostate, dojke in AIDS-a skupaj

zdravnik, operacija
Nastanek bolezni je lahko nenaden, buren ali počasen.

Sepsa ali zastrupitev krvi je skoraj vedno posledica infekcije in prizadene organizem, ko se bakterije razširijo v krvni obtok. Je najpogostejši vzrok smrti zaradi okužbe. Zaradi sepse umre več bolnikov kot zaradi raka prostate, raka dojke in AIDSa skupaj.

V desetih letih se je število bolnikov s sepso povečalo za trikrat in pričakovati je, da se bo število teh bolnikov v prihodnjih letih še povečevalo. 

Sepsa je nevarno stanje, ki ga povzročajo bakterije ali glive. Nastanek bolezni je lahko nenaden, buren ali počasen, odvisen od povzročitelja in bolnikovega imunskega odgovora. Pri daljšem poteku nastajajo septična žarišča v različnih organih. Če sepse ne spoznamo ali je ne zdravimo pravilno in dovolj hitro, se lahko razvije septični šok.

Pasja slina: Zaradi sepse ostal brez obeh rok in nog

Primer hitro napredujoče bolezni s posebej težkimi posledicami,  je Američan Greg Manteufel. Okužil se je s pasjo slino in na koncu ostal bez nog in rok. Ljubitelj psov se je okužil z bakterijo "Capnocytophaga Canimorsus", ki je prisotna v slini zdravih psov in mačk. "Nekaj ur po pojavu prvih simptomov je njegovo telo padlo v septični šok," so zapisali na strani GoFundMe. Njegovo stanje se je hitro slabšalo in zdravnikom ni ostalo drugega, kot da so izvedli amputacijo.

nohti grizenje Neverjetno Zdravje Grizel nohte in komaj preživel

Dejstva o sepsi

  • "Zdravljenje je dolgo, drago in pogosto neuspešno, ker bolnikov ne spoznamo in z zdravljenjem pričnemo prepozno," piše v posebni brošuri Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), kjer ob svetovnem dnevu sepse splošno in strokovno javnost ozaveščajo o tej infekcijski bolezni. 
  • Vsak dan na svetu umre do 24 tisoč bolnikov s sepso. 
  • Na leto umre zaradi sepse šest milijonov novorojenčkov in otrok, največ v nerazvitih okoljih.
  • Je najdražja bolezen, ki se zdravi v bolnišnici in stroški se letno povečujejo za 12 odstotkov.
  • Sepsa je ena najpogostejših bolezni s katerimi se srečujejo v bolnišnicah, čeprav za raziskave namenjajo najmanj denarja.
  • V EU je bila leta 2011 incidenca sepse 377 primerov na 100 tisoč prebivalcev, za raziskave je bilo namenjeno 91 milj. EUR. Incidenca raka je bila 332 primerov na 100 tisoč prebivalcev, za raziskave je bilo namenjeno 2.277 milj. EUR letno.
  • Ozaveščanje strokovne in laične javnosti o sepsije pomembno kajti hitro prepoznavanje in ukrepanje(vsaka ura je pomembna) izboljša preživetje.
  • Svetovna deklaracija za sepso (World Sepsis Declaration) in cilji do leta 2020 je znižanje incidence sepse za najmanj 20 odstotkov. 
Komentarjev 5
  • Skipi 22:44 13.september 2018.

    Ozaveščanje strokovne in laične javnosti o sepsi je pomembno....ja res je moj foter je bil 2 krat pri zdravniku pa je šel domov z lekadoli. Predvsem strokovno javnost je treba ne ozavestiti ampak izobraziti.

  • asmas1965 21:58 13.september 2018.

    vprašanje ki ne dobilo odgovora...avtor tega članka..povej koliko evrčkov si dobil od farnacevtov za ta lažnjivi članek