Zdravje > Življenjski stil
10395 ogledov

Grizel nohte in komaj preživel

nohti grizenje Profimedias
Zdravniki so mu rekli, da je lahko vesel, ker še živi.

"Že dolgo si grizem nohte, v glavnem zaradi nervoze,"  je medijem zaupal 28 - letni Luke Hanoman, ki je zaradi te slabe razvade skoraj izgubil življenje. Očetu dveh otrok so lani zdravniki povedali, da je "lahko vesel, ker še živi."

deklica Magazin Preprečite grizenje nohtov

"Nekega dne sem si skupaj z nohtom odgriznil še košček kože. Malo me je zabolelo, vendar ne preveč, zato nisem več razmišljal o tem. Kmalu so se pojavili simptomi podobni gripi,"  je povedal Luke, ki je kljub slabemu počutju še vedno delal. "Začel sem se močno potiti in ko je nastopila še visoka temperatura, sem se odločil vse skupaj odležati," je za  New York Post dejal Britanec.

Odšel spat, potem pa...

"Za tem mi je otekel prst, začutil sem nekakšno kljuvanje in vedno bolj je bolelo. Ob tem sem se še zelo čudno počutil in sem nikakor nisem mogel osredotočiti na svoje početje," se spominja mladi oče dveh sinov, ki se je v petek po delovnem tednu odpravil v posteljo. Zbudili se je šele drugi dan popoldne. "K sreči je prišla mama, ki je čutila, da je nekaj narobe, saj bi moral vstati že davno nazaj," je dejal.

Prestrešena mama je takoj poklicala nujno pomoč, naštela simptome in operater ji je povedal, naj takoj pokliče rešilca. "Dogajalo se je zelo hitro. Bilo je noro, saj še nikoli nisem bil v bolnišnici," se spomni Luke.

Huda okužba

Rdečina po telesu in visoka telesna temperatura sta bili pri 28-letniku prvi znak hude okužbe, ki se je za povrh razvila še v sepso. Gre za bolezen, ki jo sproži okužba, a le majhen del primerov se razvije tako dramatično.

Ko se okužba nenadoma okrepi, namreč bakterije vdrejo v kri, nato se v telesu sproži vrsta obrambnih imunskih reakcij. Posledica je moteno delovanje organov, zato bolnik potrebuje močne antibiotike: "Bil sem zalo prestrešen in več čas pod nadzorom zdravstvenega osebja, ki mi je pozneje povedalo, da sem lahko srečen, ker sem živ, saj sem bil zelo blizu septičnega šoka."

Sedaj ozavešča ljudi o sepsi

Septični sok pomeni najhujšo obliko okužbe, ko je mogoča odpoved vsakega organskega sistema. Kot je dejal Luke, tako kot mnogi, za sepso sploh ni vedel, zato se je odločil o tem osveščati ljudi. 

Najpogostejši znaki sepse so vročina, ki sledi mrzlici, hitro dihanje in pospešeno bitje srca. Pokaže se prizadetost posameznih organov, največkrat pljuč, srca in ledvic. Zdravnik bo posumil na sepso, če opazi vnetje kože s podkožjem ali recimo okužbo dihal ali sečil in če ima bolnik ob tem znižan krvni tlak ali postaja neodziven.

Izvor je največkrat okužba dihal, pljučnica, ko bakterije iz pljuč vdrejo v kri. Pogosto izvor te bolezni so lahko tudi notranji organi, na primer okužba zgornjih sečil. Pri bolnikih, ki so zdravljeni v bolnišnicah, je sepsa lahko zaplet ob neki drugi bolezni ali zaplet kirurškega posega. Pri Luku je bila to okužba, ki jo je povzročilo grizenje nohtov.  

grizenje nohtov, nohti Magazin Grizenje nohtov je nevarno
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.