Zdravje > Aktualno
691 ogledov

Dosežki naših zdravnikov znova v prestižni reviji

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Prestižna znanstvena revija New England Journal of Medicine o dosežku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V eni najprestižnejših znanstvenih revij na področju medicine, New England Journal of Medicine, so objavili rezultate do sedaj največje raziskave pri bolnikih s srčnim infarktom in posledičnim kardiogenim šokom.

V UKC Ljubljana pojasnjujejo, da je raziskavo financirala Evropska unija v okviru Sedmega okvirnega programa in je potekala v več kot 80 bolnišnicah iz enajstih evropskih držav. V raziskavo je bilo v obdobju štirih let vključenih 706 bolnikov. Med avtorji članka sta prof. dr. Marko Noč, dr. med., in doc. dr. Tomaž Goslar, dr. med., s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana.

"K izvedbi je pomembno prispeval tudi Klinični oddelek za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana, ki je bil med desetimi centri z največ vključenimi bolniki," pravijo v UKC Ljubljana.

Najučinkovitejši način zdravljenja bolnikov

Kardiogeni šok je po njihovem opisu bolezensko stanje, ko srce ne uspe prečrpati dovolj krvi, da bi zadovoljilo potrebe organov in ti zaradi pomanjkanja kisika pričnejo postopno odmirati. Razlogi so lahko različni: infarkt srčne mišice, vnetje srčne mišice, bolezen srčnih zaklopk. Infarkt srčne mišice pomeni odmrtje dela srčne mišice zaradi zaprte venčne arterije in je najpogostejši vzrok kardiogenega šoka.

"Kljub napredku medicine v zadnjih letih še vedno umre med 40 in 50 odstotkov bolnikov, ki ob infarktu srčne mišice razvijejo kardiogeni šok. Take bolnike zdravimo s čim prejšnjim odprtjem zaprte venčne arterije," opisujejo.

Pojasnjujejo, da je raziskava odgovorila na vprašanje, kateri je najučinkovitejši način zdravljenja bolnikov, ki so zaradi infarkta srčne mišice razvili kardiogeni šok: Ali je smiselno razširiti le zaprto venčno arterijo ali je bolje poleg zaprte venčne arterije oskrbeti še vse ostale pomembne zožitve venčnih arterij?

"Rezultati raziskave so pokazali, da imajo bolniki s kardiogenim šokom zaradi infarkta srčne mišice, ki jim ob sprejemu v bolnišnico razrešimo le zaprto venčno arterijo, tudi po enem letu boljše preživetje od bolnikov, kjer takoj ob sprejemu v bolnišnico poskušamo razširiti vse zožene ali zaprte venčne arterije," pravijo.

Dodajajo, da rezultati raziskave potrjujejo že lani decembra objavljene podatke o boljšem enomesečnem preživetju, ki so bili prav tako objavljeni v reviji New England Journal of Medicine.

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanović v operacijski dvorani UKC LJ Video Zdravje Neverjetno, kaj sta tej ženski naredila naša zdravnika zdravnik, operacija Zapleten poseg Zdravje Uau, kakšni uspehi naših zdravnikov
Komentarjev 2
  • maresem 07:58 07.november 2018.

    Še dobro, da ima slovensko zdravstvo vsaj peščico uglednih strokovnjakov napram večine šalabajzarjev in da dviga splošno povprečje. Take uspešne je treba nagrajevati, mazače pa odpustiti.

  • mph 19:13 06.november 2018.

    Vse pohvale.