Zdravje > Aktualno
3664 ogledov

Edini robot v Sloveniji: To so prednosti za bolnika z rakom

Zadnja štiri leta se robotsko kirurgija v celjski bolnišnici izvaja tudi na področju operacij raka na debelem črevesu in danki.

Celjska bolnišnica bo ta teden začela uporabljati nov robotski sistem da Vinci za operacije prostate. Sistem je že inštaliran, zanj je bolnišnica odštela 558.612 evrov, cena servisnega vzdrževanja po principu "all inclusive" za obdobje 10 let pa znaša 1,3 milijona evrov, so za STA povedali v celjski bolnišnici.

Splošna bolnišnica Celje Opozorila Zdravje Licenca edinemu robotu v Sloveniji poteče s koncem leta

Pojasnili so tudi, da je nov aparat, ki v klinični praksi ni bil uporabljen oziroma je bil uporabljan kot demonstracijski aparat, za generacijo boljši od trenutno uporabljanega. Nov aparat je bolnišnica kupila z lastnimi sredstvi.

Robot kirurgija kirurški robot da Vinci Celje Slovenija Celjski robot, ki odstrani raka

Čakalna doba na operacijo prostate je v celjski bolnišnici dva do tri mesece. Po navedbah bolnišnice so v preteklem sedemletnem obdobju vložili veliko lastnih sredstev v zagotovitev materialne opreme, potrebnega vzdrževanja, izobraževanja kadrov ter v učinkovito organizacijo in logistiko, da so lahko slovenskim bolnikom ponudili vrhunsko tehnologijo, ki se zaradi prednosti, ki jih prinaša, vse bolj uveljavlja na številnih področjih medicine.

Odlični rezultati

V zadnjih sedmih letih je tako celjska bolnišnica z rezultati ključnih parametrov, ki jih proizvajalec vseskozi spremlja na vseh robotskih sistemih za vsak poseg posebej, dokazala, da so njeni rezultati zdravljenja z robotskim sistemom da Vinci odlični in primerljivi z rezultati zdravljenj v uveljavljenih robotskih centrih po svetu. Zadnja štiri leta se robotsko asistirana kirurgija v celjski bolnišnici izvaja tudi na področju operacij raka na debelem črevesu in danki.

Čakalnica na urgenci Ukrepi "na pamet" Zdravje Zato so čakalne dobe predolge in prek dopustne meje

Kako deluje robot?

Prednosti robotskega sistema da Vinci so za kirurga v tem, da je slika, ki jo vidi v kirurški konzoli, tridimenzionalna in desetkrat povečana. Ker ima robot vgrajen še filter, ki odpravi tresenje rok, je gibanje inštrumentov izredno natančno. Konstruktorji so pri načrtovanju inštrumentov sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se inštrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka, so pojasnili v bolnišnici.

Prednosti, ki jih prinaša bolnikom

Vse našteto tako kirurgu omogoča izredno natančno izpeljavo operacije oz. natančnejšo radikalno odstranitev rakave prostate z največjo možno ohranitvijo zdravih okolnih tkiv. "Najpomembnejše pa so seveda prednosti, ki jih metoda prinaša bolnikom. Ker prostata leži pod mehurjem, globoko v mali medenici, je pri odstranitvi rakave prostate na klasični način, potrebna operativna rana od popka do sramne kosti, skozi katero kirurg dostopa do prostate. Pri robotsko asistirani odstranitvi prostate pa se inštrumenti in kamera v telo uvedejo skozi pet majhnih vhodnih rezov. Takšen operativni poseg za bolnika pomeni manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, krajše bivanje v bolnišnici, hitrejšo vrnitev v normalno aktivnost ter boljše ali vsaj enake rezultate zdravljenja, kot se dosegajo z drugimi operativnimi metodami," navajajo v celjski bolnišnici.

Uvedba robotske  asistirane kirurgije je nedvoumno in pomembno prispevala h kakovosti slovenskega zdravstva. Z njeno izgubo pa bi se zagotovo poslabšale možnosti zdravljenja tistega dela slovenske populacije, pri katerem je rak prostate najpogostejši rak.

V letu 2016 je celjska bolnišnica opravila skoraj tretjino vseh v slovenskih bolnišnicah opravljenih posegov na prostati. Približno dve tretjini bolnikov je na robotsko asistirano operacijo raka prostate prišlo iz drugih zdravstvenih regij. Brez te tehnologije bi število opravljenih operativnih posegov skoraj zagotovo padlo na raven pred uvedbo te tehnologije, ko so v celjski bolnišnici opravili med 5,5 in 7,8 odstotka vseh operacij prostate in čakalna doba na tovrstne operacije bi se močno podaljšala, so še dodali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.