Zdravje > Aktualno
8249 ogledov

IJS: Ob upoštevanju novega seva in ukrepov do oranžne faze še ...

Covid-19, Slovenija, Ljubljana epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
V šolo tudi preostali učenci, odprtje trgovin, sproščanje po regijah, vse to predvideva oranžna faza. Kako daleč smo?

"Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1236  Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1236 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele v nekaj mesecih," v najnovejši napovedi ugotavljajo strokovnjaki Inštituta Jožefa Stefana ( IJS). 

Covid-19 Covid-19 Slovenija "Razmere se ne izboljšujejo kot pred enim tednom"

"Epidemija pada manj, kot bi si želeli, mogoče celo stagnira," dodajajo. Po njihovih matematičnih izračunih ocenjujejo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=1,0 -  to pomeni, da ena okužena oseba okuži še enega človeka.

Ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar posledično zmanjša R vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost. "Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa," so pojasnili ob tem. 

Janez Janša Slovenija Janša: Ne vemo še, ali se bo pouk jutri začel

Takšna je prognoza epidemije

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav  in števila umrlih oseb so na IJS predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=1,0 (trenutna ocena) in da bo R počasi padal zaradi prekuževanja. Predpostavili so, da je delež novega seva dva odstotka in da je 40 odstotkov bolj kužen od običajnega seva, ter da zaradi sproščanja ukrepov v rdeči fazi reprodukcijsko število R zraste za pet odstotkov. V modelu so upoštevali tudi cepljenje oskrbovancev v DSO-jih, so zapisali. 

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov po fazah

Faze sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Faze sproščanja ukrepov Vlada RS

Kdaj bomo v oranžni fazi?

Trenutno smo v rdeči fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitalizirani. "Ob enakem trendu razvoja epidemije* bi lahko v oranžno fazo prešli v začetku marca,"  se glasi ttrenutni izračun IJS. 

V oceni tej strokovnjaki predpostavljajo, da je delež novega seva 2%, reprodukcijsko število R=1,0 in da počasi pada zaradi prekuževanja, ter da zaradi sproščanja ukrepov v rdeči fazi reprodukcijsko število R zraste za 5%. V modelu so upoštaveli cepljenje oskrbovancev v DSO-jih.

 | Avtor:

Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10 % precepljenost pomeni le 10 % manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2). Po zadnjih podatki Sledilnika, je v Sloveniji trenutno cepljenih 48.857 ljudi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:48 25.januar 2021.

    Pa dobro, prišel je angleški sev, ki je smrtonosen 100<h, po drugi strani se pri nas sproščajo ukrepi, ko se po celi Evropi zaostrujejo. Ob takem manevriranju z epidemijo in ukrepi mi oranžni ne bomo do 2050. Bomo pa imeli ...prikaži več pa kult ene osebnosti. Zdaj pa ne vem kaj je bolj zastašujoče.

  • ode 18:56 25.januar 2021.

    Bilo bi že vse oranžno, če ne bilo tistih kumar in stročjega fižola.

Sorodne novice