Zdravje > Aktualno
12633 ogledov

Iz te države smo nazadnje uvozili največ okužb

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Od 19. 6. do 5. 7. smo v državi imeli 132 primerov okužbe z novim koronavirusom. V 25 primerih je šlo za vnesene okužbe, največ s Hrvaške.

V zadnjih urah smo imeli 23 pozitivnih primerov, po novem tudi okužbo v še enem domu za starejše, tokrat na Krasu. "V Kopru so štirje novi primeri, eden je oskrbovanec doma na Krasu, v enoti Postojna. Gre za manjši dom z 11. timi oskrbovanci, trije so še v epidemiološki preiskavi," je na novinarski konferenci povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

"V regiji Ljubljana je bilo devet novih primerov (dva vnesena s Hrvaške, eden lokalni prenos v podjetju, šest jih je še v epidemiološki preiskavi), v Mariboru je bilo šest novih primerov - eden v zdravstvenem domu, en lokalni prenos, za štiri še ugotavljajo, kje so se okužili, pri čemer pa so bili od teh 4 trije že predtem v karanteni, zato ne pričakujejo širjenja okužb," je trenutno epidemiološka stanje v Sloveniji opisal epidemiolog.

Nazadnje največ uvoženih primerov

Od 19. 6. do 5. 7. smo v državi imeli 132 primerov okužbe z novim koronavirusom. V 25 primerih je šlo za vnesene okužbe (8 s Hrvaške, 7 iz BiH-a, 4 iz Srbije, 2 s Kosova, 1 iz Kazahstana in 3 iz Črne Gore), 12 primerov je bilo povezanih z vnesenimi okužbami, 27 primerov pa je bilo povezanih z lokalnim virov okužbe. Razvidno je, da prehajamo iz stopnje, ko je bila večina primerov vnesenih, na stopnjo, ko je večina prenosa znotraj države. "Ukrepati moramo, da te primere omejimo." je še dodal Fafangel.

Srbija koronavirus Zdravje Strokovnjaki: Ta pandemija je bila zelo predvidljiva

Občutek je varljiv

Največ okuženih (8) je v starostni skupini od 45-54 let, 11 jih je mlajših od 45 let (med njimi tudi dva otroka, mlajša od štirih let), dva okužena pa sta iz starostne skupine nad 65 let, ki je bolj ogrožena.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je poudaril, da med populacijo zakrožil lažni občutek, da je virus oslabel. "Občutek, ker oboluje mlajša populacija, je varljiv. Virus lahko hitro preide v domove, kar pomeni več hospitalizacij in smrti, kar je razvidno iz Srbije in Makedonije, ki sta tri tedne pred nami."

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Smrtnost in število hospitalizacij v bolnišnicah in intenzivnih oddelkih resda ni tako visoka, kot v prvem valu, saj zboleva mlajša generacija, tista, ki je bolj aktivna, ki bolj potuje in ki nima dejavnikov tveganja za hujši potek bolezni, vendar se to lahko kaj hitro spremeni. "Ko bo v dovolj teh ljudi v populaciji bolnih, potem bo koronavirus zašel tudi med starejše,takšne, ki so imunsko kompromitirani pa tudi v domove za ostarele in v bolnišnice." Če ne bo pravilnega ukrepanja, se nam bodo zgodile mučne zgodbe iz preteklosti, je dodal Rozman. 

Po njegovem se bo treba privaditi na epidemijo, saj cepiva še ni na vidiku. "V času okužb s HIV smo se privadili na kondom, zdaj se bo pač treba na maske," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 1