Zdravje > Aktualno
9834 ogledov

Kako je to mogoče? Vsak tretji se ne odzove na vabilo

Zdravnik
Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre.

Rak debelega črevesa in danke je 3. najpogostejši rak pri ženskah in 4. najpogostejši pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Kolonoskopija Strah pred kolonoskopijo? Zdravje Programa Svit: Preprosto in hitro do rezultata.

V Sloveniji za to skrbi Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Presejanje za raka debelega črevesa in danke pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih s preprostimi preiskavami ali testi.

Program rešuje življenja

"Zaradi delovanja Programa Svit je bilo od leta 2009 do sedaj odkritih več kot 2.600 primerov raka debelega črevesa in danke in pri 21 tisoč osebah je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka. Učinki Programa Svit so že vidni na populacijski ravni saj Register raka od leta 2011 beleži upad novih primerov bolezni. 67–70% raka, ki je bil odkrit v prvih treh presejalnih krogih Programa Svit, je bil odkrit v zgodnjem stadiju, ko bolniki niso potrebovali dodatnega onkološkega zdravljenja," je povedala Dominika Novak Mlakar, vodja Programa Svit z NIJZ

Svit  | Avtor: Svit Svit

Kaj je Program Svit?

Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Cilj programa  je pravočasno odkriti predrakave spremembe (adenome) in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Vsaka tretja oseba se na vabilo ne odzove

Odzivnost vabljenih v Program Svit je bila v letu 2017 62,7%. Žal se vsaka tretja oseba na vabilo v program ne odzove. V program se za 10 odstotkov slabše odzivajo moški, osebe z nižjo izobrazbo, samske in ovdovele osebe. Moški se slabše odzivajo v starosti od 50 do 59 let, med ženskami pa starejše od 70 let.

Ena izmed zdravnic, ki svoje paciente zelo uspešno spodbuja k sodelovanju v programu, je prim. Jana Govc Eržen, iz Zdravstvenega doma (ZD) Celje. "Bolnike, ki se ne odzovejo v Program Svit, moramo povprašati po razlogu za neodzivnost in jim ponuditi pomoč, če jo želijo sprejeti. Zdravnikom družinske medicine bolniki zaupajo, skupaj s sodelavci v timu lahko pomembno pripomoremo k povečanju odzivnosti v Program Svit in s tem tudi k zmanjšanju obolevnosti," je povedala.

Ker se zdravniki družinske medicine trudijo z različnimi pristopi za motiviranje svojih pacientov, ki se v program ne odzovejo, so na NIJZ zasnovali protokol za enako in kakovostno obravnavo neodzivnikov v vseh ambulantah po Sloveniji. 

Svitove kontaktne točke 

Pomembno podporo udeležencem v Programu Svit nudijo tudi Svitove kontaktne točke v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Zdravstveni delavci na omenjenih točkah odgovarjajo na vprašanja in ljudi spodbujajo, naj se vendarle odzovejo na program: "Pomembno je, da se ljudje zavedajo pomena preventive in izkoristijo ponujeno. Na Svitovih kontaktnih točkah, ki so vzpostavljene v zdravstvenih domovih in zdravstvenih postajah, smo vam strokovnjaki na voljo za vsa dodatna vprašanja, ki se vam porajajo o presejalnem Programu Svit ali v primeru, kadar ne veste, kaj storiti z vabilom, ki ste ga prejeli po pošti. Na Svitove kontaktne točke se lahko obrnete tudi, če se vam pojavijo težave pri odvajanju, če opazite spremembe v blatu in ne veste kaj storiti, ali če ste založili oziroma zavrgli komplet za odvzem vzorcev blata", je povedala Urška Stepišnik iz ZD Celje.

Za varovanje svojega zdravja lahko vsak izmed nas stori veliko: z redno telesno aktivnostjo, z zdravim načinom prehranjevanja, izogibanjem kajenju in prekomerni uporabi alkohola ter z udeleževanjem v preventivnih zdravstvenih programih: "Sodelovanje v Programu Svit je modra odločitev, ki vam ali vašim bližnjim lahko reši življenje," opozarjajo zdravniki. 

Zdravje Novo odkritje: To se skriva za rakom debelega črevesa

 

 

Komentarjev 5
  • komentator50 20:41 09.marec 2018.

    Svetla plat našega zdravstva.Tu ni čakalnih vrst.Tistih pet vprašanj pa tudi ni tako težko napisat.Mislim da je to bolj vprašanje lenobe do sebe.Reši ti lahko življenje.Tudi jaz vedno sodelujem in lahko samo rečem :hvala vam za delovanje.

  • Marka Skace 18:13 09.marec 2018.

    Neodzivmost je bolj zaradi naših administracijskih bedakov. Vsakič , koti pošiljajo posto za preglede Svit, Pride tudi en kupček papirjev , enakih katere si že neštetokrat izpolnil. Kako bi starejši to lahko to izpolmjevali, nekateri ne vidijo , n slišijo, ...prikaži večo, kot kaže pa danes v času visokih tehnologij , vse skupaj pristane v košu odpadkov. Potem pa tako nesramno posipanje s pepelom zaradi neodzivmosti.

  • Janez_53 17:41 09.marec 2018.

    No, to je pa zelo "strokovna" ugotovitev!