Zdravje > Aktualno
2454 ogledov

Leto dni po tej prelomni operaciji vojaka zdravniki sporočili novico

Operacija Profimedias
Neverjetni dosežek sodobne medicine.

Pred dobrim letom dobrim  je skupina devetih plastičnih kirurgov v ZDA vojaku, ki je bil ranjen v Afganistanu, presadila spolni ud in modnik. Šlo je za prvo takšno operacijo na svetu, iz bolnišnice Johna Hopkinsa v Baltimoru pa sedaj sporočajo, da ima mladenič, ki se je poškodoval medtem, ko je stopil na skrito bombo, danes skoraj normalno erekcijo, doživi pa lahko tudi orgazem. 

Operacija je potekala 14 ur, kirurgi pa so z umrlega darovalca presadili celotni penis, moda (brez testisov) in del trebušne stene: "Njegovo okrevanje je preseglo pričakovanja," je sporočil Richard Redett, profesor plastične in rekonstruktivne kirurgije, ki je sodeloval pri operaciji. 

Operacija Napredek v medicini Zdravje Prvi na svetu presadili penis in mošnjo

Vrnil se je v šolo

Njegova ekipa je v poročilu New England Journal of Medicine zapisala, da je vojak zaradi eksplozije izgubil obe nogi, del trebušne stene, penis in modnik. "Pacient lahko normalno urinira, medtem ko stoji na protezah je tok urina močan," je v poročilu zapisala ekipa. "Vrnil se v šolo in nadaljuje s samostojnim življenjem, s pomočjo nožnih protez. Sicer je zelo zadovoljen s presaditvijo," prelomni dosežek v medicini povzema Reuters.

 | Avtor: Bolnišnica John Hopkins Bolnišnica John Hopkins

Ekipa se je na operacijo pripravljala od leta 2013. "Bolnika so sprva napotili k nam v postopek običajne rekonstrukcije. Zaradi hude narave poškodb in izgube večjih delov telesa so bile možnosti, ki jih ponuja običajna rekonstrukcija izgubljenih organov zelo omejene. Takrat smo začeli preučevati možnost presaditve penisa,"  je dejal Redett.

Skupina kirurgov je mesece pred tem vadila na truplih podgan zaradi občutljivih živčnih živcev, žil in tkiv. Poleg tega so preučili še prejšnje presaditve penisa, pa tudi drugih organov. Med raziskavo so ugotovili, da je najobčutljivejši del postopka presaditev sečnice, ki je bila v največji nevarnosti, da jo telo zavrne. 

Moški je bil na čakalnem seznamu organov 15 mesecev. "Poleg ujemanja tkiv in krvnih skupin so presaditve zahtevale tudi ujemanje drugih značilnosti presaditve, kot so barva kože, velikost darovanega organa in starost darovalca," pravi Redett.

Glede na to, da gre za zelo specifično darovanje, mora družina po smrti darovalca podati  posebno soglasje, kar je dodaten korak v zamudnem postopku darovanja organov. Postopek je vključeval tudi vsaditev kostnega mozga darovalca organov v telo vojaka dva tedna po postopku, da bi ublažili odziv organizma na tuje presajeno tkivo in tveganje zavrnitve, še navaja Reuters. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.