Zdravje > Aktualno
7639 ogledov

Luč na koncu predora: Takšni so prvi današnji podatki

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
TAN kode se izdajo okuženim in nakazujejo, koliko okužb lahko pričakujemo. Se napovedi uresničujejo?

Včeraj je bilo izdanih 8.898 TAN kod. Za primerjavo: Prejšnji četrtek je bilo izdanih kar 13.741 TAN kod, pozneje smo izvedeli, da je bilo na ta dan potrjenih kar 16.521 okužb z novim koronavirusom.

Siol navaja, da so včeraj po prvih, še neuradnih podatkih, potrdili 11.636 novih koronavirusnih okužb. To je 5.239 okužb manj kot prejšnji teden. Uradni podatki so znani okoli 10:00.

Najnovejša projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji, ki jo je pripravil Matjaž Leskovar z IJS, ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno 1, kar je dober znak.

"Epidemija je predvidoma že dosegla vrh petega vala in bo v naslednjih dneh začela vse hitreje upadati. Vrh v bolnišnicah bomo predvidoma dosegli čez približno en teden. Omikron vrha v enotah intenzivne terapije verjetno sploh ne bo," napoveduj Leskovar. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0. I

Infektologinja Bojana Beović meni, da bomo v petem valu epidemije covid-19 verjetno dosegli kmalu, čemur bo sledil vrh v bolnišnicah.

Medtem je vlada razširila nabor izjem od karantene na domu po visoko tveganem stiku. Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom od danes ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali na delovnem mestu sedem dni vsakodnevno hitro testirati in nositi zaščitno masko tipa FFP2, je na četrtkovi seji sprejela vlada.

Komentarjev 3
  • Avatar Lion007
    Lion007 09:27 04.februar 2022.

    Luč na koncu predora - a niso bile to pobožne želje Janeka Janška še pred cepivi. Nehajte manipulirati z nami...

  • Pišmevuh 08:56 04.februar 2022.

    Podatki nimajo veze. Krizo bojo poglobili s kakim novim virusom. Smrdljiva Eu leze američanom v rit.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:52 04.februar 2022.

    "Luč na koncu predora: Takšni so prvi današnji podatki"........Namesto predora že dolgo stoji viadukt z lepim razgledom, le vi še vedno tičite v luknji režimskega poročanja..