Zdravje > Aktualno
940 ogledov

Minister Cigler - Kralj: Nikogar nismo pozivali

stara gospa upokojenci upokojenka revščina ostareli ostarela Profimedia
Prva po vrsti sta doma Šmarje pri Jelšah in Metlika, vlada ni pozivala svojcev, naj vzamejo vzamejo varovance domov, je dejal minister za delo.

Kako ločiti okužene stanovalce od zdravih, kako preprečiti širjenje okužbe, kako preprečiti, da bi se bolezen v domovih upokojencev še razširila, vse to je danes tema dneva v Sloveniji. 

Kar petina vseh okuženih je v domovih

Za novim koronavirusom je namreč okuženih že 137 stanovalcev domov za ostarele, kar pomeni, da so ti domovi glavno žarišče okužb v Sloveniji, zato odgovorni že vso popodlne iščejo rešitve, da bi zagotovili kar najboljšo oskrbo vsem 20.000 oskrbovancem domov za starejše ter olajšali delo vsemu osebju.

Po uradnik podatkih so 31. marca ugotovili 39 novih okužb, na ta dan sta umrli dve osebi, to sta oskrbovanca Doma ostarelih Šmarje pri Jelšah. 

Primerjava z včerajšnjimi podatki še pokaže, da se je število okuženih najbolj povečalo v občini Ljutomer, ker so v 24 urah potrdili kar 12 novih primerov.  Od 30 stanovalcev, ki so jih testirali v torek, je bilo pozitivnih šest, tako da jih je skupno že 22. Med njimi je 20 stanovalcev in dve zaposleni.

Kako jih ločiti?
 

V Cankarjevem domu v Ljubljani še vedno poteka krizni sestanek, na katerem želijo najti način, kako za te najranljivješe zagotoviti tri ločene enote: na zdrave, na obolele in na tiste s sumom na okužbo. "V tem sklopu so bile zahtevane določene spremembe v samem delovanju domov z ločevanjem okuženih in neokuženih ter tistih bolnikov, ki so lahko potencialno okuženi. Na drugi strani redni pregledi s strani zdravstvenega osebja, ki se jih po posvetu z zdravniki premeščajo na bolnišnično zdravljenje, v kolikor je za to resnično potreba," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Aleš Gantar. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dodal, da je najprej treba pomagati ekipam v teh domovih. "Osebje je zelo izmučeno. Zagotovili jim bomo pomoč," je obljubil minister minister Janez Cigler Kralj. Po njegovem bodo na ministrstvu za delo v tesnem stiku z vsemi domovi za ostarele in predstavniki štabov civilne zaščite. "Pomemben je tudi dogovor, da bomo skušali v okoljih, kjer je to možno, in glede na splošno stanje oskrbovanca, odvisno od njegovega zdravstvenega stanja, v kolikor bo v nekem domu prišlo do okužbe, zdravi del prebivalcev seliti v druge objekte v dogovoru z lokalnimi skupnostmi, da bi še dodatno še onemogočili prenos okužbe s koronavirusom," je dodal. 

dom za upokojence Slovenija Državna sekretarka: "Če lahko, vzemite svojce iz domov za starejše!"

Največja potreba je po besedah ministrah v domu Šmarje pri Jelšah in Metlika, ki sta prva na vrsti. V lokalnem okolju jim bodo poskušali ob pomoči koordiniranja ministrtev skupaj z civilno zaščiti priskočiti na pomoč in priskrbeti za to usposobljene kadre. 

Cigler Kralj: "Pomembno je vedeti, da mora biti vzemanje oskrbovanca na dom zelo premišljeno. To bo za ves čas trajanja epidemije. Oskrbovanec se v tem času ne bo mogel vrniti v dom."

Glede pozivanja svojce, naj svoje bližnje vzamejo domov, je Cigler dejal, da niso pozivali, naj sorodniki množično jemljejo ljudi domov. "Pomembno je vedeti, da mora biti vzemanje oskrbovanca na dom zelo premišljeno. To bo za ves čas trajanja epidemije. Oskrbovanec se v tem času ne bo mogel vrniti v dom. Če se bodo odločili za to, bodo dobili vsa navodila, ki jih potrebujejo za oskrbo teh ljudi." 

Po ministrovih besedah je le 10 odstotkov takšnih, ki so pokretni, ostali so manj, veliko oskrbovancev je nepokretnih, je pojasnil minister, ki je poudaril, da osebje lepo skrbi za svoje varovance.

Odračuna se stroške hrane

Glede na vprašanje o obračunov stroškov, v kolikor ga družina vzame domov, je minister odgovoril. "Ureditev je zaenkrat takšna in ni prilagojena razmeram, da se oskrba še vedno zaračuna. Odračuna se strošek hrane. Ureditev še ni prilagojena izrednim razmeram. O tem bomo v kratkem odločali, da bo za vse najboljše," je dodal minister. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.