Zdravje > Aktualno
8722 ogledov

Minister: To pravico bi znova vpeljali, vendar po vzoru drugih držav

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Kljub predhodnim napovedim in pozivom zdravnikov sedanja vlada zaenkrat ne namerava vrniti tridnevne bolniške brez obiska pri zdravniku.

Kot je ob predstavitvi covidne strategije pojasnil minister Danel Bešić Loredan, ta rešitev ni bila nikoli sistemska, zato so jo črtali iz prvotnega predloga: "Trenutno obešati breme bolniške na pleča delodajalca, je glede na stanje, ki nas čaka, neprimerno," je pojasnil  minister. Ob tem je napovedal, da želijo to s sistemsko spremembo znova vpeljati po vzoru razvitih držav, a da "bo treba najti konsenz, v čigavo breme bo šla."

Prihajalo do zlorab

Pregled je pokazal, da ukrep ni prinesel želenih učinkov, je  še opozoril Bešič-Loredan. Po njegovih besedah je prihajalo do zlorab, na kar so opozarjali tudi pri Gospodarski zbornici Slovenije (ZZS). Po njihovem "podjetja niso poročala o večjih koristih za delodajalce, nasprotno, nekatera so navajala težave (npr. povečano koriščenje ukrepa v času trgatev, praznikov, šolskih počitnic …)."

Pravica do kratkotrajne- tridnevne bolniške odsotnosti se je iztekla koncem maja. V Zdravniški zbornici Slovenije so za tem vlado pozvali, naj razmisli o nadaljevanju tovrstne prakse. "Iz izkušenj so kratkotrajni bolniški staleži večinoma potrebni v primeru blagih zdravstvenih težav, pri katerih večinoma tudi ni potreben pregled pri zdravniku, temveč izzvenijo spontano s počitkom. Veliko kratkotrajnih do enodnevnih bolniških staležev pacienti izkoristijo tudi zaradi pregledov in preiskav na sekundarni ravni," so zapisali poleti. 

ZZZS: V tujini dva koncepta

Po oceni strokovne službe Zavoda za zdravstveno zavarovanje je rešitev bila nesistemska. Po njihovem sta v tuijini uveljavljena dva konceptra kratkih odsotnosti. Ena možnost so nadomestila v breme delodajalca, druga pa tako imenovani čakalni dnevi, ki bremenijo delavca.

10 milijonov za kratkotrajne bolniške

"V letu 2021 je pravico do kratkotrajne bolniške izkoristilo 21.678 različnih zavarovancev, kar je malo v primerjavi z vsemi zavarovanci, ki so v letu 2021 koristili bolniško (296.010 oseb). Izdatki za to pravico so znašali 4.381.657 evrov, za vse bolniške pa 500 milijonov evrov. V letu 2022 (do vključno maja) pa je to pravico do kratkotrajne bolniške izkoristilo 22.794 različnih zavarovancev, kar je malo v primerjavi z vsemi zavarovanci, ki so v tem obdobju koristili bolniško (316.341 oseb). Izdatki za to pravico so znašali 4.864.481 evrov, za vse bolniške pa 320,2 milijona evrov,"  je za Žurnal24 pojasnil predstavnik za stike z javnostjo v zavodu Damjan Kos.

Pravica do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni je bila uvedena z interventno zakonodajo z namenom razbremenitve osebnih zdravnikov, z namenom preprečevanja prenosa okužb in tudi z namenom finančne pomoči delodajalcem v času COVID-19, torej zaradi izrednih razmer, ki so v tem času vplivale tako na naravo dela pri zdravnikih kot tudi na finančne stiske delodajalcev. Plačilo tega nadomestila je bremenilo Proračun RS, je poudaril Kos. 

vanda.levstik@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • sandi76 10:02 19.oktober 2022.

    Kdaj bo ukinjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki pomeni samo veliko finančno breme za tiste, ki itak krpajo konec s koncem. S tem denarjem pacientu ni omogočen noben boljši tretma ali krajše čakalne vrste, gre samo za polnjenje zdravstvene blagajne, ki ...prikaži več jo uspešno prazne tudi več tisoč nepotrebno zaposlenih na zavodu !

  • tlacan 09:33 19.oktober 2022.

    Včasih si lahko obiskal zobozdravnika brez bolniškega lista. Tudi ob slabosti ali slabem počutju si lahko s dovoljenjem nadrejenega odšel domov in ni bilo potrebno nositi bolniških listov. Sedaj pa moraš koristiti dopust ali pa urediti bolniški list. Pred elektronsko ...prikaži več različico je to pomenilo, da si moral k zdravniku. Torej: če si šel popoldan, si za službo koristil svoj prosti čas. Če si šel v delovnem času pa si potreboval še dodatni dan bolniške in delodajalec ti je plačal dva dneva bolniške.

  • Luksi 09:07 19.oktober 2022.

    Ja, ptič se bo moral odločiti, ali smo raje Evropa, ali Balkan. Dejstvo pa je, da razvite države to imajo in, da delodajalcev tudi ne bo konec zaradi treh dni. Loredan je pa lahko samo tiho, ker toliko dopusta, kot ...prikaži več v zdravstvu nimajo nikjer.