Zdravje > Aktualno
3137 ogledov

Nenadoma so ji začela odpovedovati jetra, rešitev potrebovala čez noč

UKC LJ
Do sedaj se je opredelilo le pol odstotka Slovencev.

Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji zelo uspešna metoda pri dokončni odpovedi organa, kadar so ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Slovenija se uvršča v skupino zelo urejenih in naprednih držav na svetu na področju transplantacijske dejavnosti. 

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Hudo bolni otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Domači kirurg uspešno operiral otroka v kritičnem stanju

Trenutno je v Sloveniji na čakalnem seznamu za presaditev 236 bolnikov: 39 jih čaka na presaditev jeter (od tega 1 skupaj z ledvico), 135 na presaditev ledvice (od tega 6 skupaj s trebušno slinavko in 1 skupaj z jetri), 62 na presaditev srca in 7 na presaditev trebušne slinavke (od tega 6 v kombinaciji z ledvico).

Transplantacija organov | Avtor: Profimedias Profimedias
Do zdaj je bil vpis v nacionalni register opredeljenih oseb glede darovanja organov in tkiv možen samo osebno pri pooblaščeni
osebi na določenih prijavnih mestih po Sloveniji, z novembrom pa je na voljo tudi elektronska opredelitev preko spletnega mesta eUprava, z digitalnim potrdilom, seveda. 

Ne darujemo radi

Marsikoga namreč zapleteni birokratski postopki odvrnejo od vpisa v register darovalcev organov, ki jih ni nikoli dovolj. "Še vedno pa se soočamo z nesorazmerjem med bolnimi, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, ter razpoložljivimi organi. Poleg tega smo Slovenci podpovprečno opredeljeni za darovanje organov, je dejala direktorica zavoda Slovenija transplant prim. Danica Avsec.

Darovan organ ji je rešil življenje

Na leto v Sloveniji  presadijo dobrih sto organov, v letu 2018 pa je bilo do konca septembra opravljenih 75 transplantacij.

Ena izmed tistih, ki ji je presaditev rešila življenje, je tudi Tina Belej, ki so ji jetra pri 22 letih nenadoma začela odpovedovati in je transplantacijo potrebovala čez noč. "Darovan organ mi je rešil življenje. Omogoča mi, da danes živim polno in brez bistvenih omejitev. Ravno prejemniki organov se zavedamo pomena darovanja organov. Darovan organ je za nas neprecenljivo darilo, posameznikova odločitev za samo darovanje pa izredno plemenito dejanje,"  je o svoji izkušnji povedala Tina.

Postopek je enostaven

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Postopek elektronske opredelitve je enostaven. Po prijavi z digitalnim potrdilom na prvi strani, kjer so vsebine razdeljene po področjih, izberemo "Sociala, zdravje, smrt", znotraj tega pod-področje "Zdravje" in znotraj pod-področja aktivnost "Darovanje organov". Tukaj sta na voljo vlogi za opredelitev ZA ali PROTI darovanju in vloga za preklic opredelitve.

Postopek opredelitve se zaključi, ko uporabnik obrazec elektronsko podpiše. Podatek o opredelitvi je nato poslan v Nacionalni register opredeljenih oseb v zvezi z darovanjem delov človeškega telesa zaradi zdravljenja in se "nevidno" zapiše na kartico zdravstvenega zavarovanja.

Vpogled v register za posamezno osebo, ki se je opredelila, pa je možen samo omejenemu številu pooblaščenih zdravnikov, in to šele takrat, ko vanj vpišejo uro smrti opredeljene osebe.

Ministrstvo za zdravje pa si prizadeva tudi za spremembo zakonodaje, ki bi določala, da vsi polnoletni državljani avtomatično postanejo darovalci, razen če se izrečejo proti temu. Če bi bilo to sprejeto, bi se opredeljevali samo tisti, ki so »proti« in ne tudi tisti, ki so »za«. Takšno ureditev imajo sprejete že številne evropske države, kot so Avstrija, Belgija, Hrvaška in Francija.

Komentarjev 5
  • alen009 14:49 26.november 2018.

    Sam sem nekako iz logike potegnil bistvo. Ali bom, ko bo moj čas prišel potreboval organe ali naj jih podarim in s tem nekaj ljudem rešim/podaljšam življenje? Morda je to otrok, mati, dedek.....Darovalec sem od 1995. Če jaz ne rabim ...prikaži več naj nekomu nuca, ker meni itak več ne bo. Vsak po svoje vidi te stvari, to je moj pogled na to.

  • Pepe007 07:40 23.november 2018.

    Ena od omejitev za odločitev je, da je presaditi možno samo živ organ. Organ pa je živ, dokler je človek živ. S trupli se ne da delati nič. Ko berem o kaki Neži, nisem ravno prepričan, če zna medicina prav ...prikaži več presoditi, da za človeka ni več rešitve in gredo organi v presaditev.

  • Avatar Marivelsa
    Marivelsa 00:39 23.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top