Zdravje > Aktualno
495 ogledov

Novo, pomembno odkritje o koristnosti te priljubljene diete

kosilo služba pisarna delovna miza Shutterstock
Tisti, ki so sledili strogi sredozemski dieti, so imeli za 23 odstotkov manjše tveganje za nastanek demence v primerjavi s tistimi, ki so se prehranjevali drugače.

Sredozemska prehrana, bogata z zelenjavo, ribami, morskimi sadeži in oreščki, zmanjša tveganje za nastanek demence kar za četrtino, kažejo preliminarni rezultati nove študije, ki bi lahko vodila k razvoju novih oblik zdravljenja, navaja britanski časnik Guardian.

Podatki kažejo, da pretežno rastlinska prehrana ščiti pred razvojem demence, ne glede na genetsko nagnjenost osebe k bolezni, kar bi po mnenju znanstvenikov lahko postalo osnova prihodnje strategije javnega zdravja, če bodo nadaljnje raziskave te ugotovitve potrdile.

"Rezultati naše študije, ki je vključevala številne subjekte, so pokazali, da  sredozemska prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki in zdravimi maščobami, pozitivno vpliva na zdravje možganov," je povedala soavtorica študije, Janice Ranson z Univerze v Exeterju. ''Zaščitni učinek tovrstne prehrane pred demenco je viden kljub genetski nagnjenosti človeka k razvoju bolezni, zato je tovrstna prehrana in način življenja način, s katerim lahko vsak človek izboljša svoje zdravje. in zmanjšati tveganje za razvoj demence z zavestno izbiro," je dejala.

 

Ugotovitve raziskave, objavljene v reviji BMC Medicine, temeljijo na zdravstvenih podatkih več kot 60.000 Britancev in na podatkih o življenjskem slogu več kot pol milijona Britancev.

Raziskovalci so posameznike ocenili z dvema meriloma; kako dobro se nekdo drži sredozemske prehrane in kakšno je genetsko tveganje vsakega posameznika za razvoj demence.

V desetletnem obdobju so zabeležili 882 primerov demence, vendar so imeli tisti, ki so sledili strogi sredozemski dieti, 23 odstotkov manjše tveganje za nastanek bolezni v primerjavi s tistimi, ki so se prehranjevali drugače.

Dr. Oliver Shannon, ki preučuje staranje na univerzi Newcastle in je eden od vodilnih avtorjev študije, je dejal, da je iskanje načinov za zmanjšanje tveganja za razvoj demence "glavna prednostna naloga" javnega zdravja. "Demenca vpliva na življenja milijonov posameznikov po vsem svetu in možnosti zdravljenja tega stanja so trenutno zelo omejene," je dejal.

Strokovnjak dodaja, da so potrebne nadaljnje raziskave, ki bi jih je treba razširiti na ljudi drugih ras in narodnosti. Sicer obstaja veliko dokazov, ki kažejo, da lahko zdrava in uravnotežena prehrana pomaga zmanjšati tveganje za kognitivni upad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.