Zdravje > Prehrana
19750 ogledov

To dieto že četrto leto izbrali za zmagovalno

oljčno olje
US News & World Report že 12. leto zapored izdaja lestvico najboljših diet za leto 2022.

Skupina 27-ih nacionalno priznanih strokovnjakov s področja prehrane, debelosti, prehranske psihologije, sladkorne bolezni in srčnih bolezni je razne diete ocenila po enostavnosti, varnosti in prehranski polnosti.

#1 Sredozemska dieta

Četrto leto zapored je na prvem mestu sredozemska dieta, ki temelji na sadju in zelenjavi, polnozrnatih žitih, semenih in oreščkih, fižolu, zeliščih in začimbah ter na ekstra deviškem olivnem olju. Omejeno pa je uživanje sladkarij in rdečega mesa.

Raziskave so pokazale, da mediteranska oziroma sredozemska dieta zmanjša tveganja za sladkorno bolezen, visok holesterol, izgubo spomina in depresijo. Prehrano značilno za sončno sredozemsko regijo povezujejo tudi z močnejšimi kostmi, bolj zdravim srcem in daljšim življenjem. Zelo primerna pa je tudi za hujšanje. Kot vidimo na spodnji infografiki, jo lepo opisujejo tudi na Inštitutu za nutricionistiko.

mediteranska dieta | Avtor:

#2 DASH dieta

Dieta DASH (“Dietary Approaches to Stop Hypertension” oziroma prehranski pristop za zaustavitev hipertenzije) je pravzaprav način življenja, ki spodbuja zdravo prehrano, zdravo življenje in preprečuje visok krvni tlak (hipertenzija).

Še posebej poudarja pravilno velikost porcij in raznoliko prehrano. Ljudi pa tudi spodbuja k zmanjšanju vsebnosti natrija v prehrani. Če se odločite za takšno prehrano, morate na vsakodnevni jedilnik dodati polnozrnata živila, sadje in zelenjavo ter mlečne izdelke z manj maščobe.

#2 Flexitarianska dieta

Dieta, ki je prav tako na drugem mestu, je nekakšen skupek vegetarijanske in prilagodljive diete. Kljub temu da je večinoma sestavljena iz vegetarijanske prehrane, omogoča tudi možnost, da se lahko »prekršite« in pojeste kakšen hamburger.

Pozitivni oz. prednostni točki te diete sta predvsem njena prilagodljivost in množica okusnih receptov, ki je na voljo. Vendar pa temelji večinoma na domači kuhi in zna biti problematična, če niste velik ljubitelj sadja in zelenjave.

Sadje in zelenjava | Avtor: Profimedia Profimedia

#4 MIND dieta

MIND dieta pri prehranjevanju ne postavlja posebnih omejitev. Jeste lahko bolj ali manj vse, le pretiravati ni smete. Na jedilniku se tako znajdejo žitarice, listnata in druga zelenjava. Vlogo prigrizkov (namesto čipsa) naj raje prevzamejo oreščki. Kot glavni vir maščobe pa lahko uporabite olivno olje. Ta dieta je drugačna od ostalih, ker ne predpisuje omejitev vnosa kalorij ali predpisane ure za vsak obrok, hkrati pa so zastopane prav vse skupine živil.

#5 štiri različne diete

Na petem mestu pa se znajdejo pravzaprav kar štiri različne diete, in sicer dieta klinike Mayo, TLC dieta, volumetrična dieta ter WW dieta.

hrana trend Top hrana in pijača Zdravje Hrana, ki je v modi. Napovedali nove trende za 2022 Žvečilni gumiji vam bodo pomagali na vaši poti pri odvajanju od kajenja. Raziskava Zdravje Sporen aditiv pri nas najpogosteje našli v čokoladi in sladkarijah
Komentarjev 2
  • Marissa_Davis 09:34 06.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:38 05.januar 2022.

    Najboljša dieta je tista, ki se imenuje "manjžri" in jo bo v naslednjih letih sponzorirala sedanja vlada s svojim zadolževanjem in krajo !!

Sorodne novice