Zdravje > Aktualno
2718 ogledov

Poklukar o spremembah pri karantenah in testiranju

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Poklukar je napovedal, da bo vlada jutri predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Thermano Laško, ki med drugim izvaja tudi rehabilitacijo bolnikov po prebolelem covidu-19. Kot je ob obisku ocenil minister, se je celotna družba mobilizirala ob tokratnih Dnevih cepljenja, ki so se začeli danes in bodo potekali do sobote. Znova pa je pozval državljane k cepljenju proti covidu-19.

Poklukar je dejal, da je dopoldne obiskal tudi cepilno mesto v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središčih, kjer je vladalo veliko zanimanje za cepljenje. Po njegovih besedah nam to lahko pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo covida-19 in se vrnili v življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Kot dober primer je izpostavil Kranjsko Goro, ki ima najvišjo precepljenost v državi. Konec tedna bodo v tem kraju ponovno organizirali cepljenje, je napovedal minister.

Samotestiranje v slovenskih šolah Slovenija Težave v šolah: Toliko jih je v celoti na daljavo

Na intenzivnih oddelkih 90 odstotkov necepljenih

Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let.

Minister je obiskal tudi Terme Dobrna, kjer se je z vodstvom družbe usklajeval glede postelj za postcovidno rehabilitacijo.

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

Cepljenje, covid-19 Vektorska cepiva Slovenija Ugotovitve inšpektorata glede cepljenja otrok

Spremembe pri karantenah in testiranjih

Poklukar je v izjavi napovedal tudi, da bo v petek vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu, skupaj z epidemiologi javnosti predvidoma predstavili v petek.

Ob tem je namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. V Sloveniji se zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron namreč bližamo maksimalnim kapacitetam PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo po njegovih besedah znanih v prihodnjih dneh.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 3
 • Avatar Almiolla
  Almiolla 23:41 13.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • QSprm 20:25 13.januar 2022.

  Kako vemo kdaj ta pateticni rezimski placanec laze? Ko premika ustnice.

 • Ender3 17:37 13.januar 2022.

  Kakšne laži širi pokljukec !! K.gora velja za manj precepljeno občino so pa jo, kot primer izpostavili, ko so lovili zainteresirane kar, ob smučišču. Tudi posebne mobilizacije ni, ker so ljudje demotivirani in glede na obdobje leta nimajo interesa in ...prikaži več potrebe po cepljenju in potovanjih. Januar sicer velja za najmanj produktiven mesec v letu v vseh pogledih.