Zdravje > Aktualno
4287 ogledov

Poklukar: "Pri nas še ne bomo dobro spali"

Print screen
"Dokler ne bo prišlo do umirjanja situacije v bolnišnicah, pri nas ne bomo dobro spali, zato odsvetujemo zmanjševanje že dogovorjenih ukrepov," je dejal direktor UKC Ljubljana.

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego.

Najbolj zanesljiv podatek o epidemiološki sliki pri nas je še vedno število pacientov v bolnišnicah, ki se zvišuje; danes jih je 1143, kar je sicer "le" 1,6 odstotka več kot včeraj. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 89 pacientov, odpuščenih pa 53. 

V naši največji bolnišnici, v UKC Ljubljana, so imeli zjutraj 291 covid pacientov, 59 v enotah intenzivne medicine, 45 jih je na telemetriji, v domačem okolju.

 

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar se je na dopoldanski novinarski konferenci oglašal iz novih prostorov, ki so jih postavili v rekordnem času, v pičlih desetih dneh.

Priprava dodatnih kapacitet je bila po njegovem nujna, vse to pa je bolje kot prostori v športnih dvoranah, saj je vsa druga bolnišnična infrastruktura blizu.

"Danes pridejo v te prostore novi pacienti, vključili se bomo v pomoč Pomurju. Po epidemiji bodo v teh prostorih postelje intenzivne terapije in operacijske dvorane, kot je že leta načrtovano," je povedal direktor UKC Ljubljana.

"Gledati bo treba v prihodnje dni, ko upamo, da bomo dosegli vrh. Ko epidemija ne bo več tako močna, bodo na tej lokaciji skoncentrirani vsi pacienti s covid-19, kar bo razbremenilo ostale oddelke."

Tega niso pričakovali

Civilna zaščita je UKC-ju posodila opremo, ki so jo imeli na zalogi, nekaj so nabavili tudi sami. V tako investicijo niso šli že prej zato, ker so se sprva pripravljali na največ petrkratnik spomladanskega vala, "Pričakovali smo dva- ali trikratnik, petkratnik se je zdel neživljenjski," je dodal.

"Prepričan sem, da ima danes UKC Ljubljana najboljšo ekipo, kar jih je kdajkoli imel."

Zmorejo šestkrat več

"Koliko zmoremo? V spomladanskem valu smo mislili, da je to vse, kar zmoremo. Danes vidimo, da na ravni UKC-ja zmoremo šestkrat več in na ravni Slovenije desetkrat več. Ne želim razmišljati, kje so zgornje meje."

Generalni direktor se je zahvalil vsem v splošnih bolnišnicah in socialno zdravstvenih zavodih. "UKC Ljubljana je res največji in nosi največjo težo, vendar brez sodelovanja vsakega od naštetih, zagotovo ne bi bili uspešni."

"Do takrat še ne bomo dobro spali"

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Glede na morebitno postopno ukinjanje ukrepov ob stanju v bolnišnicah je Poklukar dejal, da so še pred tednom bili zelo skeptični do delovanja ukrepov. "Nedavno še ni bilo mogoče govoriti o umirjanju, čeprav grafi nakazujejo na trend, ki govori o tem. Treba je vedeti, ko bo enkrat prišlo do tega, je treba še sedem do 11 dni do hospitalizacije in nekaj dni do intenzivne nege. V bolnišnicah nismo zadovoljni z dogajanjem, tudi od včeraj do danes smo zabeležili novi porast. Dokler ne bo prišlo do umirjanja situacije v bolnišnicah, pri nas še ne bomo dobro spali, zato odsvetujemo zmanjševanje že dogovorjenih ukrepov." 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Podatki so spodbudni, a Kacin opozarja na to hudo skrb

Pozitivni na virus ne delajo

V UKC imajo obolelih 288 zaposlenih, in nekaj več kot 180 jih je dodatno v karanteni. "Tisti, ki zbolijo ne delajo in trudili se bomo ohraniti ta standard," je generalni direktor UKC Ljubljana odgovoril na vprašanje, če drži, da v UKC delajo tudi tisti s potrjeno okužbo, vendar nimajo simptomov. 

20 odstokov manj programa, kot lani

"Opravili smo 20 odstotkov manj ambulantnega programa kot oktobra lani, a približno enako število operacij - trudimo se ohranjati dostopnost zdravstva," je še dejal Poklukar. 

Covid-19, družina Slovenija Ta graf bi lahko bil razlog za optimizem

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 


 

Komentarjev 8
  • Avatar ovca
    ovca 14:36 09.november 2020.

    Poklukar, boš bistveno bolje spal, če boste pcr teste delali pod 35-cikli in ne kot sedaj, na 50+....

  • migi 13:18 09.november 2020.

    A zdaj je pa že ta kompetenten za dajanje izvaj o ukrepih?Dajte še onga Frickota iz ceste povabit...bo sigurno povedal iz prve roke!!!!!!!