Zdravje > Aktualno
481 ogledov

Pomembno opozorilo za navijače svetovnega nogometnega prvenstva

epa
Na navijače množičnih športnih prireditev prežijo tudi bolezni.

Nacionalni inšititut za javno zdravje (NIJZ) navijače svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo med 14. junijem in 15. julijem 2018  v Rusiji, opozarja pred morebitnim tveganjem zaradi nalezljivih bolezni, ki jih lahko prinesejo množične športne prireditve.

Kot so zapisali, lahko tekmovalci in navijači množičnih prireditev nenamerno vnesejo različne povzročitelje nalezljivih bolezni iz domačega okolja. "Zbolijo lahko posamezniki ali pa se pojavi izbruh nalezljive bolezni na področju množične prireditve oziroma v državi gostiteljici. Z vrnitvijo udeležencev domov se okužba lahko razširi tudi v druge države in sicer že med samim potovanjem ali po vrnitvi domov."

Največje nevarnosti za navijače svetovnega prvenstva v Rusiji lahko predstavljajo ošpice, kužni klopi in črevesni paraziti.

Nacionalni inštitut v opozorilu še posebej izpostavlja ošpice, zato vsem, ki boste navijali v Rusiji zato svetuje, da preverite svoj cepilni status. Tistim, ki se niste cepili, priporočajo, da to čimprej storite. Sicer so proti ošpicam zaščitene osebe, cepljene z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, osebe, ki so prebolele ošpice in osebe, rojene pred letom 1960.

Slovenija 07.06.10, bolnica, pacientka, termometer, bolezen, vrocina, foto: shut WHO Zdravje Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

Sodelujejo države, ki beležijo izbruhe ošpic

"Na množični prireditvi lahko pride do vnosa bolezni iz držav, kjer se trenutno soočajo z izbruhi ošpic", opozarjajo. Kot je znano, se zaradi nezadostne precepljenosti v nekaterih državah po Evropi in izven nje ponovno pojavljajo številni izbruhi ošpic. Od 1. marca 2017 do 28. februarja 2018 je v 28 evropskih državah zbolelo 14.813 oseb. Največ zbolelih je bilo v Italiji, Romuniji, Grčiji in Franciji. Te štiri države predstavljajo EU države z največ ošpicami tudi v letu 2018. Z velikim izbruhom ošpic se v letošnjem letu soočata tudi Srbija in Ukrajina.

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Na 21. Svetovnem prvenstvu v nogometu bodo sodelovale naslednje države: Argentina, Avstralija, Belgija, Brazilija, Danska, Egipt, Francija, Hrvaška, Iran, Islandija, Japonska, Južna Koreja, Kolumbija, Kostarika, Maroko, Mehika, Nemčija, Nigerija, Panama, Peru, Poljska, Portugalska, Rusija, Savdska Arabija, Senegal, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Tunizija, Urugvaj in Velika Britanija.

Zaradi klopov zbolevajo tudi v Rusiji

Obiskovalcem 21. Svetovnega prvenstva v nogometu, ki nameravajo preživeti čas tudi v naravi, priporočajo, da se pred vbodi klopov zaščitijo z uporabo sredstev, ki odganjajo mrčes (repelenti), in z oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami. "Klopi lahko prenašajo različne bolezni, še posebej klopni meningoencefalitis in borelijo, ki sta endemični tudi v Rusiji," opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da se je tudi tudi Klopni meningoencefalitis je mogoče uspešno preprečiti s cepljenjem.

zdravstvo; Fotografija je simbolična Huda izkušnja Zdravje Klopni meningoencefalitis: "Ob šestih zjutraj sem se zbudil in padel v komo!"

Črevesne nalezljive bolezni

Nevarnost predstavljajo tudi črevesne nalezljive bolezni, ki imajo različne povzročitelje, viruse, bakterije, glive ali parazite. V večini primerov se pojavijo prebavne težave, kot so slabost, bruhanje, driska, krči v trebuhu, povišana telesna temperatura. Zaradi izgube tekočine lahko hitro pride do izsušitve.

Črevesne nalezljive bolezni se prenašajo z uživanjem kontaminirane hrane in vode, lahko pa tudi s stikom z okuženimi osebami ter z dotikanjem onesnaženih površin.

Za preprečevanje okužb s povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni priporočajo uživanje varne hrane in tekočin ter izvajanje splošnih higienskih ukrepov, kot so redno in temeljito umivanje rok, še zlasti pred pripravo in uživanjem hrane ter po uporabi sanitarij.

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.