Zdravje > Aktualno
1304 ogledov

Pri zobozdravniku dobila smejalni plin in tako se je končalo...

Zobozdravnik Pixsell
Bolniki, ki trpijo za odontofobijo, pogosto poskušajo odložiti termin pri zobozdravniku, kar pogost vodi do resnih težav z zobmi.

Posnetek, ki je v tem dneh zaokrožil na spletu je delila Američanka z akutnim vnetjem dlesni, ki se očitno boji zobozdravnika.

Ker pri posegu očitno ni želela oziroma ni bila sposobna sodelovati, so se odločili za smejalni plin. Pacientka je dobila dušikov oksid v kombinaciji s kisikom preko maske, ki pomaga sprostiti.

Kot kaže je pomagalo, pacientka se je sprostila, pravzaprav se je ves čas smejala, tako da jo je zobozdravnica s težavo umirila. 

Čeprav nas posnetek zabava, tisti, ki se bojijo zobozdravnika, zelo dobro vedo, kaj je pred tem doživljala ženska.

Ondofobija - strah pred zobozdravnikom

Sicer nelagodje ali rahel strah pred zobozdravnikom čuti kar tri četrtine odraslih ljudi, a pri določenih, se to spremeni v fobijo, ki je potrebna posebne obravnave. Po nekaterih ocenah je pet odstotkov takšnih, ki se zobozdravnikom popolnoma izogibajo oziroma gredo v ambulanto, ko zaradi prehudih bolečin ne zmorejo več.

Zobozdravnik Poznate pravice? Zdravje Pri zobozdravniku: To je pravica, ki jo imate enkrat na leto

Odontofobija je postala tako običajna, da jo je nedavno priznala Svetovna zdravstvena organizacija. V večini primerov strah pred posegom v zobe izhaja iz travmatičnih izkušenj v otroštvu ali puberteti in se lahko razvije v pravo fobijo, če bolnik ne premaga tega psihološkega strahu.

Gre za strah pred posegom, svedrom, iglami, injekcijami, zobozdravstveno ordinacijo, zobozdravstvenim stolom, zobozdravstvenimi aparaturami, celo vonjem. Pretiran oziroma neracionalen strah oseba sicer prepozna, vendar ga ni sposobna obvladati, zato se mu popolnoma prepusti, celo do te mere, da jo povsem ohromi ali izzove napade panike.

Mladoletnik je izkoristil priložnost in zbežal skozi okno pri zobozdravniku. Opozorilo Zdravje Šele leto in pol staremu otroku so morali izpuliti vse zobe

Pri osebah, ki trpijo za odontofobijo, panika nastane na samem mletju zvoka ali na značilnem vonju, ki ga čutimo ob vstopu v zobozdravstveno ordinacijo. 

Bolniki, ki trpijo za odontofobijo, pogosto poskušajo odložiti termin pri zobozdravniku, kar pogost vodi do resnih težav z zobmi. Tehnike, kot so lokalna anestezija in zavestna sedacija pomagajo bolnikom, da se čim bolj sprostijo in pozabijo na sedenje na zobozdravniškem stolu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.