Zdravje > Otrok
11409 ogledov

Šele leto in pol staremu otroku so morali izpuliti vse zobe

Gnili zobje UKCLJ
"Če starši dobro umijejo otrokom zobe zjutraj in zvečer, lahko tudi po kosilu, mogoče tudi kakšna sladica ali pijača ob obroku ne bo škodila.

"Imeli smo leto in pol staro deklico, ki smo ji izpulili vse zobe, ki jih je lahko imela takrat v ustih,"  je na novinarski konferenci, kjer so zobozdravniki lani pozvali k prenovi sistema zobozdravstvene preventive dejala Tanja Tomaževič s centra za otroško in preventivno zobozdravstvo na stomatološki kliniki.

Zobozdravnik Poznate pravice? Zdravje Pri zobozdravniku: To je pravica, ki jo imate enkrat na leto

Strokovnjakinja je dodala, da je tako majhne otroke zelo težko zdraviti. "Dobimo otroka, ki je star dobro leto, ali v tretjem letu starosti. Ker vemo, da ni sposoben sodelovati z nami, da ne razume, da mu je treba popraviti zobek, ga bi bilo treba prijeti in narediti na silo, česar si ne želimo, sploh če je treba popraviti več zob. Zato že tako majhni potrebujejo poseg in to pri splošni anesteziji,"  je povedala Tomažičeva, ki v teh dneh znova opozarja starše, naj bodo pazljivi kaj pojedo in predvsem pijejo njihovi otroci.

Tudi otroci v teh vročih dneh potrebujejo tekočino, še posebej na počitnicah. Namesto navadne vode, jim starši ponujajo nevarne sladke pijače, ker se premalo zavedajo dejstva, da je praktično v vsaki pijači sladkor. "Otroci jih imajo večkrat na razpolago kot sladkarije, saj nas skrbi njihova dehidracija. V resnici te pijače stalno vplivajo na zobe, saj bakterije sladkor predelujejo in kisline so vedno prisotne. Ob tem nekatere pijače že same po sebi vsebujejo kisline, to so gazirane pijače, ki topijo zobe, tudi če ne vsebujejo sladkorja," dodaja Tomaževičeva. 

Takšne otroke je zelo težko zdraviti

Po besedah stomatologinje, se sprva na zobeh pokažejo bele lise, ki so posledica izgube mineralov iz sklenine. Če bolezen napreduje, je zob treba zdraviti, pri napredovani bolezni pa mlečne zobe večinoma odstraniti.  Če napreduje v dentin, se zdravi s plombami. Če bolezen napreduje še naprej do pulpe in je razširjena že preko pulpe v kost, je treba tak zob endodontsko zdraviti, mlečnega pa večinoma odstraniti, pojasnjuje in dodaja. "Otrok, ki ima karies, do četrtega, petega leta ne razume, da je obisk zobozdravnika zanj dober. S temi otroki je zelo težko delati, ker jim je težko pojasniti, da bodo dobili lokalno anestezijo “komarčka”, da jih ne bi bolelo, hkrati pa je njihova pozornost zelo kratkotrajna."

Za zmanjšanje tveganja, ki ga povzročita pitje sladkih pijač in nezdrava prehrana, Tomaževičeva svetuje redno in dobro umivanje zob ter redne obiske zobozdravnika. "Če starši dobro umijejo otrokom zobe zjutraj in zvečer, lahko tudi po kosilu, mogoče tudi kakšna sladica ali pijača ob obroku ne bo škodila. Če je tega preveč ali se ne pazi na to, kaj otrok dela, bo imel karies," je posvarila in priporočila upoštevanje pravila petih obrokov dnevno, kar pomeni, da se med obroki lahko uživa le vodo ali nesladkan čaj.

"Ledeni čaj ni čaj"

Da je v teh pijača veliko sladkorja, so nedavno s testom dokazali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so pod drobnogled vzeli ledene čaje, priljubljeno otroško pijačo, predvsem v teh vročih dneh.  "Ledeni čaj ni čaj,"  so zapisali in dodali, da je ocenjevanje 23 ledenih čajev z okusom breskve pokazalo, da gre v  večini primerov za sladko, `pobarvano vodo´ z dodatkom arome. 

Nakupovanje Slabi za zdravje Zdravje Zveza potrošnikov: Pozor, dobro premislite, preden kupite te izdelke

S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja (48 gramov!). Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov, malček, star 4 do 6 let pa kar za 2,5-krat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.