Zdravje > Aktualno
2065 ogledov

Rane se v tem času celijo dvakrat hitreje

Rana
Strokovnjaki so v novi raziskavi dokazali, da se ponoči in podnevi rane celijo drugače.

Čez dan se rane celijo kar dvakrat hitreje kot ponoči, je pokazala raziskava strokovnjakov, ki jo je vodil Ned Hoyle iz britanskega Medical Research Councila (Mrc) in ki je bila objavljena v reviji Science Translational Medicine.

“Prvič nam je uspelo dokazati, da biološka ura določi odziv na poškodbe,” je povedal eden od soavtorjev raziskave John O'Neill. “Dokazali smo, da se rane podnevi celijo dvakrat hitreje. Morda je razlog v tem, da se je naše telo razvilo na način, da se hitreje celi v času, ko je več verjetnosti, da se rani,” pojasnjuje.

Velja tudi za opekline

Raziskavo so delali s pomočjo eksperimentov na celicah človeške kože in na miškah. Rezultate so primerjali tudi z opeklinami 118 ljudi. Izkazalo se je namreč, da so tudi opekline v nočnem času zdravile počasneje. V povprečju so se v nočnem času zdravile za 60 odstotkov počasneje kot podnevi.

Po mnenju strokovnjakov je krivec za to razliko hitrost, po kateri kožne celice dosežejo mesto rane, da jo popravijo. Podnevi so tako bolj “budne”, ponoči pa upočasnijo svojo dejavnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice