Zdravje > Aktualno
1022 ogledov

S to odločitvijo družinski zdravniki ne bodo zadovoljni. Nam grozi kolaps?

Zdravnik
Upravni odbor ZZZS-ja zavrnil znižanje meje za odklanjanje novih pacientov.

Ministrstvo za zdravje ima le še dober mesec časa, da najde rešitev za družinske zdravnike, sicer Gorenjski grozi kolaps, brez osebnega zdravnika lahko ostane več 10 tisoč ljudi.

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Ministrov predlog neizvedljiv

Če je minister za zdravje Aleš Šabeder družinskim zdravnikom obljubil, da bo meja za odklanjanje novih bolnikov 1895 glavarin, ZZZS zdaj sporoča, da to ne gre in da bi  morala ta meja ostati pri sedanjem državnem povprečju, to je 2.417 glavarin. Po poročanju Radia Slovenija je namreč upravni odbor ZZZS ocenil, da bi v primeru sprejetja aneksa potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni.

Tudi po predlogu upravnega odbora ZZZS bi bili izvajalci dolžni zagotoviti, da nihče ne bo ostal brez osebnega zdravnika. Zato bi bili nove bolnike najprej dolžni sprejeti zdravniki z najmanjšim številom glavarin v območni enoti. Po podatkih ZZZS so trenutno v vsaki izpostavi vsaj trije zdravniki, katerih obremenitev ne dosega državnega povprečja.

Zdravnik Primarno zdravje Zdravje ZZZS: Zdravniki v Kranju niso preobremenjeni

Zdravniki ne bodo zadovoljni

Situacija se torej samo še zapleta. Ko je znano, so celjski zdravniki odpovedi o zaposlitvi vezali prav na ministrova zagotovila, gorenjski zdravniki pa so grožnje celo uresničili.  V začetku aprila je podalo odpovedi o zaposlitvi 23 združinskih tamkajšnih zdravnikov, ki trenutno še delajo in ob tem čakajo na ukrepe ministrstva. 

V primeru množičnih odpovedi zdravnikov bi lahko prišlo še do velikih težav z zagotavljanjem nujne medicinske pomoči tudi drugod po Sloveniji.

rešilec Opozorila Zdravje Zaradi groženj družinskih zdravnikov tudi težje do nujne medicinske pomoči?

Na ZZZS dodatnih izjav ne bodo dajali, ker da so bili v preteklih dneh deležni pritiskov in anonimnih žaljivih pisem s sovražnim govorom in grožnjami.

Pod enega je bil po navedbah ZZZS podpisan zdravnik družinske medicine. Na policijo so podali ovadbo zoper neznanega storilca, je tudi poročal Radio Slovenija. Odziv ministra Šabedra je sicer pričakovati po popoldanskem sestanku delovne skupine za družinsko medicino.

 

Komentarjev 3
  • jakec42 14:06 25.april 2019.

    Za vsakega zdravnika bi morali imeti evidenco koliko dejansko pregleda bolnikov na mesec,ne pa število prijavljenih pri njemu!

  • Fulmmer 13:37 25.april 2019.

    Kolaps se je že začel, samo nekaterim bolj počas pride.....

  • dd 12:13 25.april 2019.

    Zdravniki bi bili najbolj zadovoljni, z dvigi plač, in s tem, da bi se pacienti kar sami zdravili doma.