Zdravje > Aktualno
254 ogledov

Minister Šabeder: Cene zaščitne opreme so ekstremno narasle, kje je solidarnost

Koronavirus Profimedia
Oskrba je motena po vsem svetu, dobiček prevladuje nad potrebami prebivalstva.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes v Bruslju izpostavil opažanje, da se blagovni tokovi ne usmerjajo na trge, kjer je potreba po opremi za zaščito pred novim koronavirusom največja, temveč na trge, kjer proizvajalci dosegajo najvišje možne cene, torej dobiček prevladuje nad potrebami prebivalstva. Izjemno porast cen opažajo tudi v Sloveniji.

Na izrednem sestanku ministrov EU za zdravje, sklicanem zaradi širjenja novega koronavirusa, je bil najglasnejši klic po solidarnosti. Slišati je bilo veliko kritik, na primer na račun Nemčije, zaradi omejevanja izvoza zaščitne opreme, ki je primanjkuje povsod.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
"Oskrba z zaščitnimi sredstvi in opremo je trenutno motena po vsem svetu. Vsi smo pozivali k solidarnosti, saj opažamo, da se blagovni tokovi ne usmerjajo na trge, kjer je potreba po zaščitnih sredstvih največja, temveč na trge, kjer dosegajo proizvajalci najvišje možne cene, torej dobiček prevladuje nad potrebami prebivalstva," je poudaril Šabeder. Zato po njegovih besedah vse članice pozivajo, naj proizvajalci usmerijo svoje blagovne tokove v države, kjer so potrebe po zaščitnih sredstvih največje.

Večkratnik prejšnjih cen

To se dogaja tudi v Sloveniji. Minister je pojasnil, da ga o tem dnevno obveščajo direktorji bolnišnic, ki nabavljajo to opremo. "Tudi sami opažamo, da so cene ekstremno narasle, ne samo zaščitnih mask, temveč tudi druge zaščitne opreme. Porast teh cen je večkratnik prejšnjih cen, tako da določeni proizvajalci ali trgovci ta trenutek zelo izkoriščajo situacijo oziroma potrebe, ki so na trgu," je opozoril.

Poziv Zdravje Mali onkološki bolniki nujno potrebujejo maske

Pogovoril se bo s podjetji

Za prihodnji teden je minister napovedal pogovore s slovenskima farmacevtskima podjetjema in drugimi podjetji, ki proizvajajo zaščitno opremo. Pozvali jih bodo, da karseda povečajo zmogljivosti za tiste proizvode, ki jih najbolj primanjkuje. Pri zdravilih v tem trenutku izrednih razmer pri oskrbi trga še ne zaznavajo. Glede oskrbe z zaščitnimi sredstvi so pa že prejšnji teden na vladi sprejeli sklep, da se lahko razpolaga z blagovnimi rezervami, je še pojasnil.

Slovenija se je sicer tudi pridružila skupnemu javnemu naročilu dvajsetih članic unije za nabavo zaščitne opreme. Rok za oddajo ponudb je ponedeljek in več bo jasno naslednji teden.

Kaj bo s Planico in Vitrancem?

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobivajo na ministrstvo, se sicer po Šabedrovih besedah nanaša na to, kaj storiti z množičnimi prireditvami. Pojasnil je, da dokončnega odgovora na to, ali bo mogoče izvesti Vitranc in Planico, še ni. So v tesnem stiku s smučarsko zvezo, položaj bodo pozorno spremljali in ustrezno prilagajali navodila. Že sedaj pa vse organizatorje množičnih prireditev opozarjajo, naj izvajajo preventivne ukrepe, občutljive skupine pa, naj ne prihajajo na množične prireditve.

Koronavirus Koronavirus Slovenija Vsi, ki imajo kakršnekoli akutne bolezni, naj javnih prireditev ne obiskujejo

V povezavi z ukrepi na meji je minister izpostavil, da trenutno ni nobena država naklonjena zapiranju mej zaradi koronavirusa niti se ne izvajajo kakršne koli dodatne omejitve glede obmejne ureditve. "Vsi se strinjamo, da širjenja okužbe ni mogoče preprečiti z zapiranjem mej, bi pa z zapiranjem mej nastala velika škoda tako za gospodarstvo kot za prebivalstvo," je opozoril.

Največja dodana vrednost današnjega izrednega sestanka, na katerem ministri sicer niso sprejeli nikakršnega skupnega dokumenta, je bila po Šabedrovih besedah izmenjava izkušenj in informacij. Zanj je bil najpomembnejši pogovor s hrvaškim in avstrijskim ministrom ter informacije od italijanskega kolega, saj da je tesno usklajevanje s sosednjimi državami ključno.

Slovenija pripravljena

Minister je izpostavil, da je Slovenija pripravljena na širjenje okužbe v državi. "Situacija je resna, vendar ni zaskrbljujoča in je pod nadzorom," je poudaril in ponovil opozorilo, da je za preprečitev nadaljnjega širjenja ključno odgovorno ravnanje vsakega posameznika.

Stroka po ministrovih besedah predvideva, da se bo z višjimi temperaturami širjenje zamejilo in da se bo poleti povsem ustavilo ter da bi lahko v drugi polovici leta imeli učinkovito zdravilo oziroma cepivo proti virusu. To so sicer napovedi, ki jih je danes težko potrditi ali ovreči, a upajo, da bo jeseni oziroma pozimi, ko se lahko virus ponovno pojavi, na trgu že zagotovljeno primerno cepivo, je sklenil minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zascitnamaska 22:14 14.marec 2020.

    Maska za obraz 😷- prenesite si brezplačen kroj v pdf formatu - všijte med blago koflin (lahko uporabite tudi nov filter za napo, sesalec ipd.) Pazite nase in ostanite zdravi! https://www.sivalni-stroji.si/maska-za-obraz/

  • NeAnonimni 10:52 09.marec 2020.

    O solidarnosti lahko govorimo, ko gre za prave krize.

Sorodne novice